Három denevér hátráltatja az autópálya-építőket Marossolymoson

A dél-erdélyi autópálya mintha el lenne átkozva.
Hirdetés
Denevérek miatt tovább csúszik a Lugos – Déva autópálya 4-es szakaszának építése Marossolymos közelében. A leendő autópálya nyomvonala mentén ugyanis egy barlang található, melyben pár denevér lakik. A Közúti Infrastruktúráért Felelős Országos Társaság (CNAIR) megoldást keres arra, hogyan és hová költöztesse át a törvény védelme alatt álló állatokat.
 
A közúti hatóság jelentéséből kiderül, hogy a leendő autópálya 4-es szakasza nem is rendelkezik építési engedéllyel a barlang környéke közelében található mintegy 250 méterre, ami ellehetetleníti a jelenleg is tartó építkezések folytatását.
 
Az útépítők 2014 októberében jelezték, hogy a 20 méteres üreg, amelyről Marossolymos lakói sem tudnak túl sokat, késleltetni fogja a munkálatokat. Egy állatvédelmi szervezet panaszt emelt, mert az építkezéssel járó zaj zavarja az ott élő denevéreket, a Hunyad megyei környezetvédelmi ügynökség azonban nem tudott arról, hogy a múlt században mesterségesen kialakított barlangot bőregerek népesítenék be. A szakemberek egy éven át tartó megfigyelése szerint három denevér él ott.
 
De ez „csak” az egyik ok a sok közül, amiért késni fog a teljes dél-erdélyi autópálya átadása. A 3-as szakaszt várhatóan idén augusztusban, a 4-es szakaszt pedig decemberben adhatják át.
 
A Lugos-Déva-autópálya kettes szakaszát idén márciusban félkész állapotban nyitották meg a forgalom előtt Lugos és a marzsinai csomópont között.  

Hirdetés