Egy négy hónapos kislány meghalt kanyaróban

A feltételezések szerint az anyjától kapta el a betegséget, aki nem volt beoltva.
Hirdetés

A négy hónapos kislány az egyik craiovai kórházban hunyt el. Ő a tavaly kirobbant kanyarójárvány 27. halálos áldozata. A gyermek május 19-én került kórházba, egy zárt falusi közösségből.

A feltételezések szerint a kislány a 16 éves anyjától kapta el a fertőzést, akit nem oltottak be kanyaró ellen. A gyermek nem érte el a 12 hónapos életkort, amikor a kanyaró elleni immunizálás bekövetkezik. Egy éves korig a csecsemők az anyától kapott antitestekkel védekeznek a betegség ellen.

Az illetékes hatóságok járványtani vizsgálatot indítanak, az ilyenkor szokásos rutineljárás szerint.

Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint összesen 6.124 diagnosztizált kanyaróesetről tudunk Románia területén. 2017. március 19-ig. Az említett dátumig összesen 26 halálesetről számoltak be: nyolc Temes megyében, öt Arad megyében, öt Dolj megyében, három Krassó-Szörény megyében, egy Bihar megyében, egy Călărași megyében, egy Szatmár megyében, egy Vaslui megyében és egy Bukarestben. Az ország 40 megyéjéből jelentettek kanyarós eseteket.

Hirdetés

A járvány okai közt egyrészt a családorvosokhoz eljuttatott védőoltások csekély mennyiségét, másrészt a beoltás alacsony arányát említik. Utóbbi különösen az ország nyugati területein élő roma közösségekre jellemző, amely terület egyébként a romániai kanyarójárvány epicentrumának minősül.

A hosszan tartó oltásválságot követően Florian Bodog egészségügyi miniszter múlt pénteken bejelentette: immár elegendő mennyiségű védőoltás van az idei év végéig.

Hirdetés