Nyilvános, ki tekinthetett be a zsarolásra is alkalmas titkosszolgálati archívumba

Az igazságügyi tárca közzétette az adatokat.
Hirdetés

Tudorel Toader igazságügy-miniszter ígéretéhez híven nyilvánosságra hozta csütörtökön reggel az igazságügyi tárca, hogy kik nyerhettek betekintést a minisztérium alárendeltségébe tartozó, tíz éve felszámolt titkosszolgálat aktáiba.

Mint kiderült, a Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) archívumába 2007 és 2013 között összesen 22 alkalommal engedtek be a dossziék megtekintésére, illetve felleltározására csoportokat, amelyeknek többek között Horia Georgescu, az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) volt vezetője, illetve Laura Iulia Scântei, a szenátus alelnöke is tagja volt.

Az archívum ügye az elmúlt héten került be a közbeszédbe, miután fölmerült, hogy abban a bírák és az ügyészek magánéletére vonatkozó dossziék is vannak, amelyek közül egyeseket elloptak vagy megsemmisítettek, a megszerzett adatokat pedig zsarolásra, az igazságszolgáltatás befolyásolására használták.

Az ügy annak nyomán robbant ki, hogy Dan Andronic újságíró egy, az Evenimentul Zilei című napilapban megjelent cikkében azt állította: amikor 2007-ben felleltárazták a 10 000 és 21 000 közötti dossziét tartalmazó archívumot – amelyben mintegy 3000 dosszié bírákra és ügyészekre vonatkozik – lemásoltak, illetve elloptak, sőt megsemmisítettek egyes dokumentumokat.

Hirdetés

A lemásolt dokumentumokat azóta bírák és ügyészek zsarolására használhatták.

A cikk nyomán Cristina Tarcea, a legfelsőbb bíróság elnöke, illetve a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási tanács (CSM) az archívum titkosságának feloldását kérte.
 

Hirdetés