Ekkora a hó májusban a Transzfogarason

Tegnap kezdték el takarítani az év nyolc hónapjában lezárt országutat.
Hirdetés
Kotrógépekkel estek neki tegnap a Brassó megyei útkarbantartók a Transzfogaras néven ismert, DN7C jelzésű országút megtakarításának – közölte a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Vállalat (CNAIR). A CNAIR által közzétett fotókon látszik, hogy a hó magassága néhol meghaladta az öt métert is.
 
A Transzfogaras legmagasabb, az Arges megyei Piscu Negrutól a Szeben megyei Bâlea vízesésig tartó, mintegy 30 km hosszú szakasza jelenleg is le van zárva, július elsején tervezik megnyitni, amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi. Mivel az útkarbantartók azt ígérték, két hét alatt megtakarítják, megeshet, hogy már júniusban megnyitják az országutat – nyilatkozta ma az Agerpres hírügynökségnek Szeben Megye Tanácsának elnöke, Daniela Cîmpean.
 
 
Hóeltakarítás a Transzfogarason
 
Transzfogaras
 
Fotók: CNAIR
 
Ezen az útszakaszon évente csak július 1. és november 1. között szabad közlekedni, a többi szakasz az év többi nyolc hónapjában is használható. Amíg a Transzfogaras zárva, csak libegővel lehet eljutni a Bâlea vízeséstől a Bâlea-tóig a Fogaras hegységben.
 
Transzfogaras nevű országutat 40 évvel ezelőtt építették, és észak-déli irányban átszeli Románia legmagasabb hegyvonulatát, a Fogaras hegységet. Mintegy 92 km-en több mint 800 szerpentin és az ország leghosszabb, 887 méteres alagútja található, ezért legtöbb 40 km/órás sebességgel lehet haladni rajta. 
 
Az országút 2042 méteres magasságig emelkedik a Bâlea gleccservölgyben. A Transzalpina ennél is magasabban, 2145 méteren szeli át a Paring hegységet.
 

Hirdetés