A rendőrség az eltűnt gyerekek világnapján sem hagyja abba a keresést

Vannak olyan esetek, amelyeket 20 év után sikerül megoldani.
Hirdetés

Egy eltűnt gyerek keresését soha nem hagyják abba a rendőrök, vannak olyan esetek is, hogy 20 év után találnak meg valakit – nyilatkozta Emil Gănţoi, az Országos rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának munkatársa, az eltűnt gyerekek világnapja alkalmából szervezett sajtótájékoztatón.

„Az év elején 313 eltűnt gyermek szerepelt az adatbázisunkban, március 31-én 271 gyerek volt eltűntnek nyilvánítva” – magyarázta a főfelügyelő.

Mint mondta, az esetek nagy része tíz évnél is régebbi, ilyen helyzetekben az információhiány gátolja a nyomozást.

Május 25-ét 1983-ban, Ronald Reagan amerikai elnök kezdeményezésére nyilvánították az eltűnt gyermekek világnapjává az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és sorstársaira emlékezve.

„Vannak azonban olyan esetek, amelyeket 20 év után sikerül megoldani. Soha nem hagyjuk abba az eltűnt gyerekek keresését. Az új információk alapján újrakezdjük a nyomozásokat, a keresést, és sokszor sikerül beazonosítani az eltűnt személyt” – magyarázta Gănţoi.

A rendőrség képviselője szerint az esetek 95 százalékában az eltűnt gyermekek önként mentek el, az ilyen ügyeket a legtöbbször az első 24 órában megoldják.

Hirdetés

„A megoldatlan ügyek általában olyan balesetekkel vagy eltűnésekkel kapcsolatosak, amelyek nyomán a gyerekek meghalnak, de elenyésző az ilyen esetek száma” – nyilatkozta Gănţoi.

Diana Stănculeanu, a Mentsétek meg a gyerekeket egyesület programvezetője elmondta, az árvaházakban felnőtt gyerekek számára a szökés szinte rutinszerű, ilyenkor azonnal értesítik a hatóságokat.

Az eltűnt gyerekekről minden év május 25-én emlékeznek meg világszerte.
  

Hirdetés