Bántalmazott nő ügyében marasztalta el Romániát az európai bíróság

Kártérítést fizethet a román állam egy nőnek, akit férje rendszeresen vert. Az asszony nem kapott segítséget a hatóságoktól, Strasbourgig vitte az ügyet. A férj hírhedt Szekuritáté-ügynök volt.
Hirdetés
Közel 10 ezer euróra büntette Romániát az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), mert a hatóságok nem vontak felelősségre egy feleségét bántalmazó férfit, és nem nyújtottak védelmet a segítséget kérő asszonynak. A keddi bírósági határozat külön kiemeli, hogy a rendőrség az áldozathibáztatás hibájába esett, amikor azt feltételezte, hogy az asszony provokálta a férfit.
 
A strasbourgi ítélőszék megjegyzi: a statisztikák azt mutatják, hogy Romániában a többség szerint a házastársi erőszak bizonyos körülmények között megengedett. Románia hiába tette meg a szükséges jogi szabályozásokat a családon belüli erőszak megelőzéséért, ahogyan a jelenlegi eset is igazolja, az igazságszolgáltatás elnézően reagál az esetekre, a román kormány pedig nem érdekelt a büntetések és az intézkedések végrehajtásában.
 
A kamara egyöntetűen úgy döntött, hogy a román hatóságok megsértették az emberi jogok európai egyezményének 3-as (senkit sem lehet kínzásnak, vagy embertelen, megalázó bánásmódnak vagy büntetésnek alávetni) és 14-es cikkelyét (megkülönböztetés tilalma). 
 
A hatóságok három hónapon belül 9 ezer 800 euró morális kártérítést kell kifizessenek az áldozatnak, Angelica Bălșannak. A nő a bíróságnak elmondta: a férje házasságuk ideje alatt mindvégig agresszív volt vele és négy gyermekével, és ez fokozódott miután 2007-ben benyújtotta a válókeresetet. Nyolc alkalommal szenvedett tíz napon belül gyógyuló sérüléseket. A férfi azzal fenyegette, hogy megöli. A nő segítséget kért az illetékes hatóságoktól, feljelentést is tett, mégsem indítottak eljárást a férj ellen, sőt, hiába kérte, nem biztosítottak számára hivatalból ügyvédet.
 
A határozat teljes szövege angolul itt olvasható.
 
A kormány fellebbezett a döntés ellen, mert túlzottnak tartja a kifizetendő összeget. 
 
Hírhedt Szekuritáté-ügynök volt a férj  

Angelica Bălşan férje nem más, mint a Szekuritáté egyik hírhedt Zsil-völgyi ügynöke, aki az 1989-es forradalomban és az 1990-es bányászjárásban is részt vett: Nicolae Cămărăşescu. A férfi 2016-ban halt meg, de még előtte egy interjúban elismerte ügynökmúltját és a bányászjárásban betöltött szerepét. 1990-ben ő volt a hangadója annak a Bukarestben randalírozó csoportnak, amely betört a România Liberă napilap szerkesztőségébe, hogy megakadályozza a lap megjelenését. Elismerte, hogy még Ion Iliescu híres televíziós felhívása előtt elkezdte mozgósítani a bányászokat. Befolyására való tekintettel talán jobban érthető, hogy a hatóságok nem mertek hozzá nyúlni.  

Hirdetés