Megérkezett Románia „házi feladata” az Európai Bizottságtól

Lenne itt pár feladat, amit szem előtt kellene tartani, ha költségvetésről, egységes bértörvényről vagy adópolitikáról van szó – figyelmezteti az EB Romániát.
Hirdetés

Az Európai Bizottság (EB) hétfőn arra figyelmeztette Romániát, hogy eltért középtávú költségvetési célkitűzéseiktől (MTO), ugyanakkor ismételten arra hívta fel a figyelmet, hogy közszférában alkalmazandó egységes bérezési rendszer veszélyezteti az ország gazdasági stabilitását, a korrupció pedig továbbra is aggasztó méreteket ölt.
 
Az EB 2016 júliusában, még a Cioloș-kormány idején tett közzé költségvetési kiigazítási ajánlást Románia számára, akkor azt javasolta: az átmeneti pénzügyi eltérés ne haladja meg a GDP 0,5 százalékát. A  mostani javaslat 1 százalékot javasol 2017-re és 0,5 százalékot 2018-ra. Az EB hétfői javaslatai között a nyugdíjazási korhatár fokozatos kiegyenlítése, az adóbeszedési rendszer megreformálása és a költségvetési hiány csökkentése szerepel, de azt is kérik, hogy

a minimálbér megállapítására Románia indítson konzultációt szociális partnereivel.

A nyugdíjkorhatár egységesítését a nők és a férfiak számára a román munkaügyi minisztérium még 2013-ben terjesztette elő az Európai Bizottság ajánlására, de a jogszabályt az azóta eltelt négy évben csak a szenátuson sikerült keresztül vinni. A Bizottság demográfiai okokból javasolja az Európai Unió tagállamainak a nyugdíjkorhatár kiegyenlítését, tekintettel arra, hogy az egész Unióban ma már több a nyugdíjas, mint a pályakezdő fiatal.

 Az EB azt is kéri Romániától, hogy a Stabilitási és Növekedési Paktum követeléseinek eleget téve alakítsa 2018-as költségvetési politikáját, és biztosítsa az oktatáshoz való hozzáférést vidéken élő gyermekek, különösen a roma gyerekek számára. A teljes szöveg angol nyelven itt érhető el. 

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke az EB figyelmeztetésére reagálva elmondta:

pénzügyi fegyelem tekintetében Európa kettős mércét alkalmaz,

hiszen amikor Franciaországban vagy Spanyolországban az államháztartási hiány meghaladja a 3%-os küszöbértéket, „nem haragszik meg senki”, amikor viszont EU-szinten Románia jegyzi a legnagyobb gazdasági növekedést, egyesek ismét megszorításokat kezdenek emlegetni.

Facebook-bejegyzésében Dragnea azt is írja, hogy Romániában kétszer-háromszor-négyszer kisebbek a bérek, mint más európai országokban, ezért ha az ország meg akarja tartani a fiataljait, akkor emelni kell a fizetéseket.

Hirdetés

Az EB-jelentéssel kapcsolatosan a PSD sajtóközleményt adott ki, amelyben azt írják: a PSD által felvállalt és a kormányprogramba foglalt intézkedésekkel is tartani tudja az ország az Európai Unió Stabilitási Paktuma által előírt 3%-os államháztartási hiánycélt.

A közlemény kitér arra is, hogy az év első három hónapjában jegyzett 5,7%-os gazdasági növekedés ráerősít a kormányprogramba foglalt intézkedések hatékonyságára,

„ilyen körülmények között pedig a költségvetési megszorításokra utaló javaslatok egyáltalán nem tekinthetők megalapozottaknak”.

A PSD említést tesz arról is, hogy az évek során több ízben is jelentős eltérést jegyeztek az Európai Bizottság előzetes becslései és a valós gazdasági adatok között.

Hirdetés