Motorra pattannak a kolozsvári rohammentősök

Defibrillátor is lesz rajtuk. Mármint a motorokon.
Hirdetés

Defibrillátorral ellátott motorkerékpárokat kapnak a SMURD kolozsvári és konstancai egységei – jelentette be Raed Arafat belügyi államtitkár.

Egy Kolozsváron tartott orvosi konferencián Raed Arafat elmondta, Bukarestben már hat, defibrillátorral ellátott motoros mentő működik, amelyek gyorsan célba érnek és életet menthetnek nagy városi forgalom esetén is. A tervek szerint Kolozsvár és Konstanca két-két ilyen járművet kap, mert ezek a városok nagyon zsúfoltak.

Hosszú távon a SMURD alapítója szeretné elérni, hogy a nyilvános épületek, a zsúfolt városrészek és akár a társasházak is rendelkezzenek defibrillátorral, amelyet orvosilag képzetlen személyek is használhatnak, jelentősen növelve ezáltal embertársaik túlélési esélyeit. Arafat hozzátette, a betegnek hirtelen szívmegállás esetén percenként 10%-kal csökkennek a túlélési esélyei, amennyiben nem kap elsősegélyt. Ezért egyes országokban már utcákon, vasútállomásokon is el vannak helyezve intelligens defibrillátorok, amelyeket bárki képes használni, és ezzel megmentheti embertársa életét, mire a mentősök a helyszínre érkeznek.

A belügyi államtikár azt is elmondta: egy ilyen szerkezet 1.000-1.500 euróba kerül, és lehet, hogy évekig nincs rá szükség, „de ha egyszer megment egy életet, akkor már megérte”.

Hirdetés