Bonchidán indult az aláírásgyűjtés az EU-s kisebbségvédelemért

Óriási Európát írtak alá a kisebbségek képviselői a Bánffy-kastély udvarán.
Hirdetés
Ünnepi hangulatban indították el pénteken este Bonchidán, a Bánffy-kastély udvarán a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtési kampányát – tájékoztat az RMDSZ közleménye. A Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója, a FUEN Kolozsváron zajló kongresszusának keretében szervezett esemény több mint kétszáz, Európa minden tájáról érkezett vendég jelenlétében zajlott. 
 
A jelképes aláírásokat egy óriási Európa-térképre helyezték el, ezzel is jelezve: a FUEN minden európaira számít az aláírásgyűjtési kampány során, hiszen legalább egymillió aláírásnak kell összegyűlnie az EU legalább hét tagállamából ahhoz, hogy a polgári kezdeményezés sikeres legyen, és megkezdődhessen az őshonos kisebbségek uniós védelmét garantáló jogalkotási folyamat. Az RMDSZ 250 000 aláírás összegyűjtését vállalta.
 
Kelemen Hunor szövetségi elnök szerint nem kérdés, hogy összegyűl-e a Minority Safepack bejegyzéséhez szükséges egymillió aláírás. Meggyőződése, hogy a 60 millió polgár képes ezt elérni. Szerinte sikerült bebizonyítani, hogy az őshonos kisebbségek képesek a szolidaritásra, csupán technikai kérdés az egymillió aláírás összegyűjtése.  
 
Kelemen Hunor aláírja Európát
 
Kelemen Hunor aláírja Európát | Fotók: Mihály László
 
„Az igazi kihívás az, hogy partnereket szerezzünk, és fenntartsuk a lobbit, amit elindítottunk. Mert olyan partnerekre van szükségünk, akik képesek lesznek a döntéshozók véleményét úgy alakítani, hogy a célegyenesben az ellenzéki hangokat is le tudjuk győzni. Azokat, akik úgy gondolják, hogy kezdeményezésünk veszélyt jelenthet egyik vagy másik polgárra” – nyomatékosított Kelemen Hunor.
 
Hans Heinrich Hansen, a kezdeményező bizottság vezetője beszédét Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke idén április 4-én keltezett levelének felolvasásával kezdte – ebben a levélben értesítette az EB a kezdeményezőket a Minority SafePack bejegyzéséről. „Azt kívánom mindannyiunknak, hogy megmaradjon az az optimizmusunk, amely idáig vezetett bennünket, és abban reménykedem, hogy minden szervezet mozgósítani fogja összes erőforrását, hogy elérhessük közös célunkat” – fogalmazott a FUEN korábbi elnöke.
 
Hans Heinrich Hansen
 
Hans Heinrich Hansen, a kezdeményező bizottság vezetője, a FUEN korábbi elnöke
 
Hegedüs Csilla, az RMDSZ ügyvezető alelnöke köszöntőbeszédében azt hangsúlyozta, az EU több tagállamában sikeresen rendezték a kisebbségek helyzetét, most pedig az RMDSZ-en és partnerein a sor, hogy meggyőzzék a román államot is arról, hogy a kisebbségek nem jelentenek veszélyt, mi több, gazdagítják az országot. 
 
A Minority SafePack uniós szintű, összehangolt aláírásgyűjtési kampánya szeptemberben indul el, ténylegesen már a FUEN-kongresszus második napján alá lehetett írni. Erről és a Minority SafePack kezdeményezésről szóló beszélgetésről itt írtunk bővebben.

Hirdetés