Szigorúan elmarasztalná Magyarországot az EP

Két tervezet közül a balliberális oldal által beterjesztett szigorúbbat szavazta meg az uniós törvényhozás.
Hirdetés

A magyarországi helyzetről beterjesztett két határozattervezet közül a szigorúbbat fogadta el szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülése, amelynek értelmében a testület megkezdi az előkészítését az uniós szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárás megindításának Magyarországgal szemben.

Az áprilisi plenáris vita nyomán készült előterjesztést a szociáldemokrata, liberális, zöldpárti és radikális baloldali képviselőcsoport együtt nyújtotta be.

A határozat szerint Magyarországon fennáll a kockázata az uniós alapértékek súlyos megsértésének, s ezért az EP utasítja belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságát, hogy készítsen jelentést Magyarországról, hogy az EP szavazhasson az uniós szerződés hetedik cikke első lépésének megindítására vonatkozó indoklással ellátott javaslatról.

Az EU működését szabályozó lisszaboni szerződés hetes cikkelye elehetőséget ad arra, hogy felfüggesszék egy tagállam szavazati jogát az Európai Tanácsban, ha megsértik a szerződésben foglalt alapjogokat.

Hirdetés