Nyilvános lesz egy titkosszolgálati archívum, amelyet zsarolásra használhattak

Tudorel Toader igazságügy-miniszter közölte: feloldja a tárca egykori titkosszolgálatának archívumát, amelyből egyes állítások szerint dokumentumokat loptak el és másoltak le.
Hirdetés

A lehető legrövidebb időn belül feloldja Tudorel Toader igazságügy-miniszter a korábban az általa vezetett tárca alárendeltségéve tartozó, tíz éve megszüntetett titkosszolgálat, a Független Védelmi és Korrupcióellenes Szolgálat (SIPA) archívumának titkosságát.

Ezt maga a miniszter közölte szerdán reggel annak nyomán, hogy Dan Andronic újságíró egy, az Evenimentul Zilei című napilapban megjelent cikkében azt állította: amikor 2007-ben felleltárazták a 10 000 és 21 000 közötti dossziét tartalmazó archívumot – amelyben mintegy 3000 dosszié bírákra és ügyészekre vonatkozik – lemásoltak, illetve elloptak, sőt megsemmisítettek egyes dokumentumokat.

A lemásolt dokumentumokat azóta bírák és ügyészek zsarolására használhatták.

A cikk nyomán Cristina Tarcea, a legfelsőbb bíróság elnöke, illetve a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási tanács (CSM) az archívum titkosságának feloldását kérte.

Dana Gârbovan, a Romániai Bírák Országos Egyesületének elnöke  egyenesen az igazságügyi tárca „katonai titkosszolgálatának” nevezte a SIPA-t , amely tele volt szekusokkal, és amelyen keresztül bírákat és ügyészeket zsaroltak.

Tudorel Toader ennek nyomán szerdán kijelentette: a törvényes előírások betartásával, a lehető legrövidebb időn belül feloldja a SIPA-archívum titkosságá.

Hirdetés

A CSM azt is  kérte kedden az igazságügyi minisztériumtól, hogy közölje, a bizottságok milyen intézkedéseket hoztak, pontosan mikor zárták le az archívumot, hozzáfért-e valaki utólag és hogyan történt a kezelése napjainkig.

Minderre két okból van szükség – írja a CSM: egyrészt tisztázni kell a testület jelenlegi jogi helyzetét, másrészt fényt kell deríteni azon feltételezések megalapozottságára, melyek szerint különböző célokra használták fel a SIPA-archívumban őrzött információkat.

Az 1991-ben eredetileg a büntetés-végrehajtási rendszer ellenőrzésére létrehozott szolgálatot 1997-ben utalták közvetlenül az igazságügyi tárca irányítása alá.

A különböző elnevezések alatt másfél évtizedig működtetett szakszolgálat állományának csaknem felét a Securitatétól (a volt kommunista titkosrendőrségtől) vette át.

Hirdetés