A románok többet isznak, mint a magyarok

De azt ki nem találnák, hogy melyik a legalkoholistább nép a világon.
Hirdetés

A litvánok fogyasztják a legtöbb, évi fejenkénti 18,2 liter alkoholt a világon, a térségek közül pedig az európaiak járnak az élen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a 194 tagországról szerdán közzétett legfrissebb, 2016-os adatok szerint – számol be az MTI.

A WHO honlapján megjelent statisztikák szerint a magyarok évente fejenként 12,3 liter alkoholt fogyasztanak, ugyanennyit isznak a lengyelek, a szlovákok, a lettek vagy a britek. Az észtek valamivel többet, 12,8 litert, míg a németek (11,4 liter) és a franciák (11,7 liter) kicsivel kevesebbet.

A románok viszont meglehetősen előkelő helyen állnak a világrangsorban: a WHO kontinensekre lebontott táblázata alapján Románia a maga 13,7 literével Európában közvetlenül Litvánia, Fehéroroszország, a Moldovai Köztársaság (!) és Oroszország után következik a sorban.

A legkevesebb alkohol a muszlim államokban fogy: Líbiában évi 0,1, Kuvaitban 0,2, Egyiptomban 0,4, Indonéziában 0,6 liter.

A térségeket tekintve Európa lakosai évi átlag 10,3 liter alkoholt isznak, az amerikai kontinensen 8,2 liter fogy évente. A legkevesebbet, 0,7 litert a közel-keleti országok lakói fogyasztanak.

Hirdetés

A világátlagot tekintve évi 6,4 liter alkoholt fogyaszt a 194 tagország minden egyes lakosa.

A WHO statisztikai adatai nem bontják le, miből, borból, sörből vagy röviditalból fogyasztanak többet a vizsgált államokban.
 

Hirdetés