Oxigénpalack nélkül mászta meg az Everestet egy temesvári alpinista

Serpák sem segítették a mászását.
Hirdetés

Elérte a Mount Everest csúcsát keddre virradóra Horia Colibăşanu román hegymászó. A temesvári alpinista romániai idő szerint 6:20-kor lépett a világ legmagasabb, 8 848 méteres hegycsúcsának tetejére.

Colibăşanu teljesítménye azért kiemelkedő, mivel alpesi stílusban, serpák segítsége és oxigénpalack nélkül érte el a csúcsot, hegymászó körökben ezt tekintik tiszta mászásnak. Az Everesten egyébként minden évben hemzsegnek a kereskedelmi expedíciók, amelyek népes serpacsapattal és oxigénpalackkal segítenek a csúcsra olyan mászókat is, akik ezért jó pénzt fizetnek. Összehasonlításul: az Everestet eddig 160-an mászták meg oxigénpalack nélkül, kisegítő oxigénnel pedig mintegy ötezren.

A csúcsról bejelentkezve Colibăşanu azt mondta: nagyon nehéz és megerőltető mászás volt és nagyon hideg volt.

A temesvári fogorvos a tibeti oldalról, az északi útvonalon mászta meg az Everestet, amely a nyolcadik nyolcezres csúcs, amelyre eddig sikerült feljutnia. Az a terve, hogy megmássza a Föld mind a 14 nyolcezres hegycsúcsát.

A magyarok is a csúcsra készülnek
Oxigénpalack nélkül kíván feljutni az Everest csúcsára Klein Dávid és Suhajda Szilárd is. A két magyar hegymászó, aki a déli útvonalon próbálja megmászni a hegyet, várhatóan a napokban indul neki a csúcstámadásnak.

Hirdetés