Nem zárja ki az RMDSZ-szel való kormányzást Dragnea

A PSD elnöke szeretné, ha a magyar választók a szociáldemokrata államfő-jelöltet támogatnák.
Hirdetés

Nem zárja ki az esetleges közös kormányzás lehetőségét az RMDSZ-szel Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt elnöke. A politikus erről vasárnap este beszélt.

Draggnea egy interjúban kifejtette: korai arról beszélni, hogy elindul-e a 2019-es államfő- választáson.

„Szerintem erről 2019-ben fogunk tárgyalni. Politikai és az eddigi kampányokban szerzett tapasztalataim alapján az véleményem, hogy aki már most elkezd beszélni, aki már most tervezget, az elnököt és más pártokat is beleértve, (…) az veszíteni fog. Írásba adom, hogy akik már most tervezgetik, hogy jelöltessék magukat és azon gondolkodnak, hogy miként nyerhetnek, azok veszíteni fognak. Vagy nem is lesznek jelöltek vagy veszítenek. Ezt nem így kell csinálni, mi a kormányprogramra koncentrálunk és nem akarom felhasználni a kormányt, a tisztségeinket vagy a kormányprogramot arra, hogy ezzel győzzük meg az embereket az elnökválasztások során” – tette hozzá Dragnea.

Bár kitért a válaszadás elől, Dragnea azt mondta, hogy „jó román államelnök lenne”, majd hozzátette: meggyőződése, hogy Klaus Iohannis „román gondolkodású” elnök, de „sokkal nyitottabbnak kellene lennie és többet kellene kommunikálnia”.

Hirdetés

A PSD vezetője szeretne együttműködni az RMDSZ-el a következő elnökválasztáson, és kihangsúlyozta, nagyon fontos lenne, hogy a magyar választók támogassanak egy szociáldemokrata jelöltet is.

Egy esetleges RMDSZ-es kormánykoalícióról Dragnea azt mondta, nem beszélt erről Călin Popescu Tăriceanuval, de nem zárja ki ennek lehetőségét.

Hirdetés