Manchesterben és Budapesten is fesztiváloznak a székelyek

Az angliai városban és a fővárosban is megismerkedhetnek a Székelyföld jellegzetességeivel.
Hirdetés

Manchesterben és Budapesten mutatják be hét végén Székelyföld turisztikai látnivalóit, amelyek között a kastélyok és kúriák kiemelt helyet foglalnak el.

Grüman Róbert, a Kovászna megyei tanács alelnöke szerdán az Agerpres hírügynökségnek elmondta, a manchesteri kiállítást a városban és környékén élő mintegy 30 ezer magyar szervezi.

Közölte: a megye küldöttségében a hivatalos személyek mellett kézművesek is részt vesznek, akik a helyi termékekből nyújtanak ízelítőt.

„Egy különleges turisztikai csomaggal veszünk részt ezen a fesztiválon, amelyben elsősorban azokat a kúriákat ajánljuk, amelyekben szállást kaphatnak a turisták. Találkozunk angol utazási irodák képviselőivel, akiknek bemutatjuk Háromszék turisztikai ajánlatát, különös tekintettel Bikfalvára és Uzonra, ahol a legtöbb kúria van, amelyeket a Kovászna megyei tanács fel szeretne vetetni az UNESCO világörökségi listájára. Amúgy Uzon község polgármestere is a küldöttség tagja éppen úgy, mint több, festéssel, szövéssel, kézművességgel foglakozó népművész. (…) A fesztiválra Manchester központi terén kerül sor, ahol székely étkek mellett kürtöskalácsot is ajánlunk a látogatóknak. A küldöttséget elkíséri a Háromszék Táncegyüttes is, amelynek három előadást tart” – mondta Grüman.

Hirdetés

A budapesti Székely fesztiválon Maros, Hargita és Kovászna megye képviselői vesznek részt. A korábbi években a látogatók száma meghaladta a 30 ezret.

Kovászna megyében körülbelül 200 kastély és kúria van, amelyekben egykor az arisztokrácia képviselői laktak. Néhányat közülük, például a Károly herceg birtokában lévő zalánpataki kúriát felújították és turisztikai célokra használják.A

Hirdetés