Gyanúsítottként vizsgálja az ügyészség a gépfegyveres politikust

Tudják, ő Cătălin Rădulescu, az a szociáldemokrata honatya, aki AKM gépkarabéllyal fenyegette a kormányellenes tüntetőket.
Hirdetés

Fegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel gyanúsította meg a legfőbb ügyészség Cătălin Rădulescu szociáldemokrata párti (PSD) képviselőt, aki az év elején azzal fenyegetőzött egy interjúban, hogy a forradalom idejéből megtartott AKM gépkarabélyával lövöldözik az utcán, ha nem csitulnak a kormányellenes tüntetések.

Az ügyészség még március 14-én indított eljárást a kormánypárti honatya ellen rendzavarás miatt. A nyomozás során kiderült: az engedéllyel tartott fegyverek mellett törvénytelenül a birtokában levő fegyverei is vannak.

Mint ismeretes, Rădulescu a kormányellenes tüntetések kapcsán arról beszélt: vízágyúval oszlatná szét a tüntetőket, és megjegyezte: a forradalom idejéről megőrizte AKM gépkarabélyát, és ha úgy tartja kedve, kimegy a térre, és lövöldözni kezd.

Cătălin Rădulescu később azt nyilatkozta: százötven halálos fenyegetést kapott, miután megjelent a vele készült interjú egy központi napilapban.

„Az Adevărulban megjelent interjú után 150 halálos fenyegetést kaptam. (…)Ezért ma reggel felhívtam az ügyvédeimet, és bűnvádi feljelentést tettem, mert a 150 személynek ismerem a nevét, és a büntető törvénykönyv szerint 3-tól 5 évig terjedő börtönbüntetés róható ki halálos fenyegetés miatt’ – mondta a parlamentben a szociáldemokrata képviselő.

Hirdetés

Cătălin Rădulescu azt is kijelentette: fegyvergyűjtő, és – habár életében nem sütött el még fegyvert – ha újra „kommunizmus, sztálinizmus, hitlerizmus vagy valami hasonló” ütné fel a fejét az országban, ő „fegyverrel megy ki az utcára”.

„A forradalom alatt is így mentem ki az utcára, a kommunista rezsim ellen, akkor is azokért az eszmékért harcoltam, mint most: az emberi szabadságért és jogokért” – mondta a szociáldemokrata képviselő.

Nyilatkozata után a rendőrség hivatalból vizsgálatot indított. Az Argeş megyei rendőrfelügyelőség közleményben tudatta, hogy ellenőrzésekbe kezdett, miután „egy közszereplő azt nyilatkozta a nyilvánosság előtt, hogy tűzfegyvert használt.”
 

Hirdetés