A gyed csökkentésével riogat a munkaügyi miniszter

Az ügy kommunikációs káoszba fulladt, Liviu Dragnea PSD-elnök ugyanis ellentmondott a tárcavezetőnek.
Hirdetés

A kormány még nem hozott döntést arról, hogy korlátozza a gyermekgondozási díj (gyed) összegét, előbb konzultációt hirdet a témában – nyilatkozta kedden este Bécsben Sorin Grindeanu.

A miniszterelnök hangsúlyozta, a kabinet legutóbbi ülésén elfogadott országos konvergenciaprogramban szerepel ez az intézkedés, „ott azonban nem azt írja, hogy ez biztosan megvalósul, hanem hogy konzultációt hirdetünk a témában, és megvizsgáljuk ezt a lehetőséget”.

„Nem hoztunk még végleges döntést az ügyben, (…) konkrét tervezet sem létezik” – tette hozzá Grindeanu.

A téma annak nyomán vált aktuálissá, hogy a keddi nap folyamán Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter közölte, a tárca arra készül, hogy korlátozza a gyermekgondozási díj összegét.

A tárcavezető szerint a felső határösszeg egyelőre mérlegelés tárgya, de várhatóan 5.000 és 10.000 lej között lesz.

Hirdetés

„Nagyon kevés embert fog negatívan érinteni, de minden bizonnyal felszámolunk egy nagyüzemet. (…) Egyelőre mérlegeljük a kérdést, valószínűleg valahol 8.000 lej körül lesz, ami egy nagyon korrekt összeg” – mondta a munkaügyi miniszter.

A miniszternek azonban pártbeli főnöke, Liviu Dragnea PSD-elnök szinte azonnal ellentmondott: mint közölte, ő nem támogatja a gyed korlátozását.

Hirdetés