Egyre kisebbségbarátabb az Európai Parlament

Több a kisebbségi ügyben beadott petíció, és maga az EP elnöke is támogatja a Minority Safepacket.
Hirdetés
Közmeghallgatást tartott az Európai Parlament Petíciós Bizottsága (PETI) Brüsszelben Harc az Európai Unió polgárainak az uniós tagországokban történő diszkriminációja ellen és a kisebbségek védelme címmel – tájékoztat az Erdélyi Magyar Néppárt mai közleménye, mivel a tanácskozáson részt vett Fancsali Ernő, az EMNP kolozsvári elnöke is, aki a tavaly a kolozsvári többnyelvű helységnévtáblák és a romániai magyar nyelvhasználat ügyében beadott petíciója okán kapott meghívást az eseményre.
 
Fancsali felszólalásában elmondta, hogy bár van rá törvényi keret, számos magyarok által is lakott erdélyi településen nem lehet élni a nyelvi jogokkal. 
 

„Elfogadhatatlan, hogy a meglévő jogokért is évekig harcolni kell”

– jelentette ki Fancsali. A kolozsvári táblaügy kapcsán elmondta: bár a polgármester ígéretet tett a többnyelvű táblák kitételére, érdemes megvárni az ügy végét, ugyanakkor az elöljárón számon kell kérni az önkormányzaton belüli anyanyelv-használati lehetőség hiányát is.
 
 
A tanácskozáson kiderült: a petíció nyitva marad, így a Petíciós Bizottság tovább vizsgálja az ügyet és megteszi a megoldáshoz szükséges megfelelő lépéseket. Az utóbbi években megnövekedett a kisebbségi ügyekben beadott petíciók száma, ezért láthatóan nagyobb figyelmet szentelnek a kérdésnek – értékeli az EMNP közleménye.
 
A döntéshozók keresik a lehetőségét a probléma EU-s hatáskörbe helyezésére, a közmeghallgatás résztvevői a FUEN által kezdeményezett Minority SafePack állampolgári kezdeményezésben 
 

nagy lehetőséget látnak a kisebbségek EU-n belüli helyzetének rendezésére. 

Európa őshonos kisebbségei egy lapon vannak a Minority Safepack polgári kezdeményezést illetően, ez egyértelművé vált szervezetüknek, a FUEN-nek az Európai Parlamentben tartott konferenciáján – állapította meg Vincze Loránt, a FUEN elnöke, aki szerint minden feltétel adott a Kolozsváron május 17-21. között zajló FUEN-kongresszus sikeres lebonyolításához. 
 
A Minority Safepackhez szükséges egymillió uniós aláírás összegyűjtésének szimbolikus elindítására szintén a kongresszuson kerül sor – tájékoztat az RMDSZ közleménye. Vincze szerint az RMDSZ által kezdeményezett, a FUEN égisze alatt futó európai polgári kezdeményezésnek 
 

minden eddiginél erősebb szövetségese van: 

a konferencián Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke teljeskörű támogatásáról biztosította a kezdeményezést. 
 
Az őshonos európai kisebbségek ernyőszervezete, a FUEN által az Európai Parlamentben május 3-4-én szervezett konferencia zárónyilatkozata szerint számos kisebbségi csoport kisebbségi és emberi jogai sérülnek, a tagállamok intézményei nem minden esetben tartják be saját jogszabályaikat, és nem tesznek eleget az általuk vállalt nemzetközi kötelezettségeknek; egyes esetekben még az adott közösség kisebbségi státusát sem ismerik el.
 
Az anyanyelvhasználatot nem garantálják a közszférában; bürokratikus okok, rossz menedzsment és forráshiány miatt gyakran veszélybe kerül az anyanyelven történő oktatás. A kis létszámú kisebbségek és nyelvek különösen nehéz helyzetben vannak, szervezeteiknek az alapvető jogokért is küzdeniük kell, és támogatásra van szükségük a kisebbségi közoktatás, kulturális intézmények, kisebbségi sajtó és média terén – áll a nyilatkozatban.
 
A nyilatkozat figyelmeztet: a EU kettős mércét gyakorol, mivel a csatlakozási kritériumokat már nem ellenőrzi többé, miután az adott ország uniós tagállammá vált. Ez a gyakorlat nem bátorítja a hosszú távú kisebbségvédelmi intézkedéseket a csatlakozás előtt álló országokban. 
 

Az Európai Bizottság jelenlegi, a nyelvi sokszínűség megőrzését célzó programjai nem következetesek, 

főleg annak tükrében, hogy nincsenek tekintettel a nemzeti kisebbségekre és nyelvi csoportokra – állapítják meg. Ezért a nyilatkozat megfogalmazói üdvözlik a Minority Safepack részleges bejegyzését az Európai Bizottság által, és sajnálatukat fejezik ki, hogy ez csak azt követően vált lehetségessé, hogy a kezdeményezők pert nyertek az EB ellen az EU bíróságán. 
 
A Minority Safepack 60 millió kisebbségben élő európai állampolgár jogos követeléseit tartalmazza – szögezik le. Az aláírók támogatják az MSPI aláírásgyűjtési kampányát, és úgy vélik, a javaslatcsomag a megfelelő első lépés egy uniós szintű kisebbségvédelmi keretcsomag kidolgozására.
 
A nyilatkozatban felhívást intéznek az őshonos kisebbségek, nemzeti közösségek, etnikai csoportok és nyelvi kisebbségek szervezeteihez, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt egy sikeres, európai szintű aláírásgyűjtési kampány érdekében. Ugyanakkor az EU minden állampolgárát felkérik, hogy aláírásával támogassa a kisebbségek ügyét. Továbbá az Európai Parlamentet, a tagállamokat, a régiókat, a politikai pártokat, kormányokat és parlamenteket is kérik, hogy támogassák a kezdeményezést, és lehetőségeikhez mérten járuljanak hozzá a sikeres aláírásgyűjtési kampányhoz.

Hirdetés