Nem csodáljuk, ha ön számára is követhetetlen a közkegyelmi terv útja

A törvénytervezetet múlt héten módosította a jogi bizottság, most a szenátus a tüntetések miatt visszautalta ugyanoda, miközben a képviselőházé a végső szó.
Hirdetés

Visszautalta a jogi bizottságba a közkegyelmi törvénytervezetet a szenátus hétfőn, azzal a kéréssel, hogy a bizottság egy héten belül – módosító indítványai mellőzésével – a kormány eredeti törvénytervezetéhez készítsen véleményezést. A kormánytöbbség a februári korrupcióellenes tüntetéshullám elcsendesedése után áprilisban tűzte napirendre a szenátusban a közkegyelmi törvényjavaslatot, a jogi bizottság pedig az utóbbi hetekben több ponton is módosította a kormány tervezetét.

A törvénytervezet miatt feszültség támadt a Szociáldemokrata Pártban (PSD), miután múlt héten a jogi bizottság szociáldemokrata tagjai a közkegyelmet a korrupciós bűncselekményekre is ki akarták terjeszteni, újabb közfelháborodási hullámot, utcai tüntetéseket váltva ki az országban.

Bár múlt szerdán megszavazott módosítását a szenátus jogi bizottsága már másnap visszavonta, a tüntetők figyelmeztettek:

készek újra tömegesen az utcára vonulni, amennyiben a korrupcióért elítéltek is kegyelmet kapnak.

Liviu Dragnea, a PSD elnöke hétfőn azt mondta: a szenátus jogi bizottságát vezető Șerban Nicolae súlyos kárt okozott a párt megítélésének, amit csak úgy lehet helyrehozni, ha a szenátus módosítások nélkül szavazza meg a kormány közkegyelmi tervezetét.

A kormány eredeti változata az öt évnél nem hosszabb börtönbüntetéssel sújtott elítélteket helyezné szabad lábra, de az erőszakos, szexuális, kiskorúak ellen irányuló vagy korrupciós bűncselekményekért elítéltek nem részesülnének kegyelemben.

Hirdetés

A szenátus hétfői plenáris ülésén az ellenzéknek nem sikerült elérnie, hogy a közkegyelmi törvénytervezetet mindenestől elutasítsa a szenátus. A kormánytöbbség, Dragnea óhajának eleget téve, visszaküldte a jogi bizottságnak a tervezetet, hogy az – több hetes munkája eredményét félretéve –

módosítási javaslatok nélkül dolgozza ki és bocsássa szavazásra jelentését.

Amennyiben a szenátus plénuma május 23-ig nem szavaz a közkegyelemről, a törvénytervezet hallgatólagosan elfogadottnak nyilvánítva így is úgy is eredeti változatában kerül tovább a képviselőházba, ahol végső formáját elnyeri. Mivel ennél a jogszabálynál nem a szenátus a döntő ház, a közkegyelem tét nélküli szenátusi vitáját afféle tesztként értelmezte az ellenzéki sajtó, amellyel szerinte a PSD „ügyeletes bűnbakjai” a korrupcióellenes mozgalom tűrőképességét és éberségét akarták próbára tenni.

Hirdetés