Drón ügyel a rendre egy Brassó megyei településen

A megszűnt rendőrség helyét egy magáncég vette át, amely korszerű eszközöket alkalmaz.
Hirdetés

Rendhagyó és jövőbe mutató módot választott a polgármester a bűnözés megelőzésére a Brassó megyei Keresztváron (Teliu). Miután szinte az összes rendőrt nyugdíjazták a településen, és elkerülhetetlenné vált az őrs megszüntetése, a polgármesternek két lehetősége maradt: vagy helyi költségvetésből alapít és működtet egy rendvédelmi szervet, vagy magáncégre bízza az őrző-védő szolgálatot a község területén. Az elöljáró ez utóbbi mellett döntött, mivel számítása szerint a helyi rendőrség működtetése évente legalább 400 ezer lejjel terhelte volna költségvetésüket.

Így történt, hogy a 40 négyzetkilométeren elterülő, mintegy 3700 lakossal rendelkező településen egy magáncég látja el a rendőrség feladatait, ráadásul olyan korszerű eszközök segítségével, amellyel a helyi rendőrség aligha rendelkezhetett volna. Az összes üzlethelyiségben és vendéglátó helyen (értsd: kocsmában) pánikgombot helyeztek el, hogy ezt megnyomva az alkalmazottak baj esetén könnyen elérjék a céget.

A cég 16 őrző-védő kutyával, saját irodával és telefonos munkairányítóval (diszpécserrel) is rendelkezik, ugyanakkor egy éjjel is bevethető, 20 ezer eurós drón is segíti a munkát. A polgármester azt reméli, hogy a drónnal sikerül megfékezni a településen igen gyakori terménylopásokat.

A községben mindössze egy rendőr maradt, aki a céggel szorosan együttműködve a büntetőjogi esetekben fog eljárni.    

Hirdetés