Figyelem! Csalók leselkednek a banki átutalásokra

És újfajta módszert alkalmazva csapnak le.
Hirdetés

A banki átutalások eltérítését célzó, újfajta csalási módszerre hívja fel a cégek figyelmét az Országos Rendőr-főkapitányság.

„A bűnözők igyekeznek mindig új módszereket találni arra, hogy illetéktelenül pénzhez jussanak. Legújabb módszerükkel az elkövetők saját számlájukra térítenek el másnak szánt átutalásokat” – figyelmeztet közleményében a rendőrség. Eszerint a csalók úgy járnak el, hogy feltörik az adott vállalkozás elektronikus postafiókját, követik a levelezéseket, majd az egyik partnercég nevében e-mailt küldenek egy, az eredetihez hasonló e-mail-címről azzal a céllal, hogy saját számlájukra térítsék el a partnervállalatnak szánt átutalást.

Az ilyen esetek elkerülése érdekében a rendőrség azt ajánlja a cégek képviselőinek, hogy gyakran változtassák kereskedelmi ügyleteik lebonyolítására használt postafiókjuk jelszavát, azokról a számítógépekről, amelyekről pénzügyi tranzakcióikat végzik, ne jelentkezzenek be a közösségi oldalakra vagy személyes e-mail-fiókjukba, kezeljék fokozott óvatossággal a bankszámlaszám-változásra vonatkozó értesítést, és telefonon is kérjenek megerősítést erről az ügyféltől, tájékoztassák az alkalmazottakat az esetleges kockázatokról.

„A bankszámlaszám-változásról értesítő e-mailekre ne a Reply (Válasz) paranccsal válaszoljanak, hanem új levél írásával, és kérjék a bankszámlaszám-változás megerősítését. Amennyiben visszaélési kísérletet észlelnek, azonnal értesítsék a rendőrséget” – áll még a közleményben.

Hirdetés