Újraindul a Mokanyica az Aranyos-völgyében

Tudják, a keskeny nyomtávú vasút.
Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, az Osztrák-Magyar Monarchia idején épített erdélyi keskeny nyomtávú vasútvonalak két évvel ezelőtt, 2015-ben „ünnepelték” a 100. szülinapjukat. És akkor egy magánvállalkozó be is üzemelte az egyik ilyen vonalat, a Maros megyei Mezőrücs és a Beszterce-Naszód megyei Teke között.

Nos, újabb jó hírünk van. 20 évvel a tetszhalál után (a keskeny nyomtávú vasútvonalakat 1998-ban iktatta ki a román vasúttársaság), a Maros megyei Cristian Răspopa (ugyanaz, aki a másik vonalat is beindította) vállalkozó koncesszionálta az Aranyos-völgyi vasútvonalat a román vasúttársaságtól, és a csapat már dolgozik a sínek helyreállításán. A tervek szerint egy hónapon belül kilenc kilométernyi vasútvonalat fognak helyreállítani, további két hónapon belül pedig összesen 23 kilométernyi sín lesz „vonatozható”, mégpedig Podsága (Lunca Arieșului) és Aranyosbánya között. Jövőre pedig a vállalkozó reményei szerint a kisvasút 52 kilométeren pöfög majd, Borév és Nagylupsa között.

A Erdélyi-szigethegységet átszelő, összesen 94 kilométernyi vasútvonal 1910 és 1912 között épült, és azért nevezték Mokanyicának, mert a környező hegyvidék móc lakóit mokányoknak is „becézték”.

Hirdetés