Visszaszámlálás indul: elküldték Belgrádba Ghiţă kiadatási kérelmét

Eközben a DNA két újabb ügyben kér letartóztatási parancsot a volt szociáldemokrata politikus ellen.
Hirdetés

Ha minden jól megy, hamarosan Bukarestben lehet a többrendbeli korrupcióval gyanúsított, decemberben azonban a román hatóságok elől megszökött, nagypénteken azonban Belgrádban elfogott volt szociáldemokrata képviselő, Sebastian Ghiţă.

Tudorel Toader igazságügy-miniszter közölte: szerdán küldték el a szerb hatóságoknak a kiadatási kérelmet, amely 475 oldalas, és amelyet már Bukarestben lefordítottak szerb nyelvre, hogy a belgrádi illetékeseknek ezzel se kelljen bajlódniuk.

Egyébként az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) szerdán két újabb ügy miatt kért letartóztatási parancsot  Ghiţă ellen.

A DNA ügyészei a Ghiţă-Ponta-Blair néven ismertté vált ügyben, valamint abban az ügyben kérik a volt parlamenti képviselő letartóztatását, amelyben Ghiţă mellett a volt kormányfő, Victor Ponta sógora ellen is eljárás folyik.

Az egyik kérést a legfelsőbb bírósághoz nyújtotta be a DNA a Ghiţă-Ponta-Blair-ügyben, amelyben pénzmosás gyanújával vizsgálódnak a volt képviselő ellen.

Hirdetés

A másik hasonló jellegű kérést a Prahova Megyei Törvényszékhez nyújtották be a Herţanu-ügyben, amelyben szervezett bűnözői csoport létrehozásának gyanúja miatt zajlik eljárás Sebastian Ghiţă ellen.

A legfelsőbb bíróság honlapján közzétett adatok szerint április 21-én is iktattak egy kérést Ghiţă előzetes letartóztatására vonatkozóan, ennek elbírálási határideje május 9-e. Ebben az ügyben Iulian Bădescu volt ploieşti-i polgármester megvesztegetésével vádolja a DNA a volt képviselőt.

Miután megszökött az országból, két előzetes letartóztatási parancsot adtak ki a volt képviselő nevére, az egyiket a legfelsőbb bíróság, a másikat a ploieşti-i ítélőtábla.
 

Hirdetés