Richard Bona Csíkszeredában – a legjobb, ami erdélyi dzsesszfesztivállal történhet

A kameruni származású basszusgitáros-énekes először koncertezik Erdélyben.
Hirdetés

Még április elején kiszúrtuk Richard Bona Facebook-oldalán egy listát (szerkesztőségünkben van Bona-rajongó, aki követi az oldalt), amelyen szerepel egy koncertidőpont: „July 30, Miercurea, Romania”. Mivel olyan sok Szereda nevű település nincs az országban és azt is tudjuk, hogy a 9. Csíki Jazz fesztivál július végén zajlik, rögtön kiköböztük, hogy Richard Bona, Csíkszereda, koncert.

De mivel a fesztivál szervezői és Bona menedzsmentje akkor még nem rögzítettek minden részletet a koncert kapcsán, csak most adhatjuk hírül, mivel most már biztos:

Richard Bona lesz az idei Csíki Jazz fesztivál díszvendége.

Aki nem ismeri Richard Bonát, sajnálhatja, hogy eddig nem hallotta a dalait. A kameruni születésű, jelenleg New Yorkban élő 49 éves Bona Jaco Pastorius hatására vett a kezébe basszusgitárt és addig nem is tette le, amíg a fiatalon elhunyt dzsesszfenomén posztján nem találta magát Joe Zawinul mellett. Közben olyan nevekkel játszott, mint Manu Dibango, Paul Simon, George Benson, Chaka Khan, Herbie Hancock, Bobby McFerrin, Mike Stern vagy Pat Metheny. Ennél feljebb nem nagyon lehet lépni, így hát Bona számára nem maradt más hátra, mint saját karrierjét építeni. Ehhez pedig csak annyi kell, hogy színpadra lépjen és elkezdjen zenélni.

 

 

Bona zenéje afrikai dallamok és dzsessz egészen sajátos keveréke, elképesztő hangszeres produkciója mellett a Közép-Afrikában használatos douala nyelven énekel is.

Eddig nyolc nagylemezt adott ki, Csíkszeredában a legutóbbi, afrikai és karibi dallamokat feldolgozó Heritage című albumát mutatja be a latin-amerikai hangszeresekből álló Mandekan Cubano zenekarral, amellyel a lemez tavaly júniusi megjelenése óta gyakorlatilag folyamatosan turnézik. Romániában többször járt, korábban fellépett például Bukarestben és Temesváron is.

Hirdetés

 

 

Richard Bona igazi örömzenész, a verbális és zenei humor állandó eleme a műsorának, alkati derűje akkor is jelen van, amikor szomorú vagy melankolikus dalokat játszik. Előadásmódjában nyoma sincs eltartott ujjú „művészkedésnek” és sznob-gerjesztő manírnak, egyszerűen csak zenél, könnyedén, természetesen és nem evilági virtuozitással.

A Csíki Jazz fesztivál igen magasra teszi a lécet Richard Bona meghívásával, mivel a jövőre nézve azért bizonyos elvárásokat ébreszt a közönségben, viszont ennél méltóbb lezárása dzsesszfesztiválnak nemigen lehet. 2017. július 30., Csíkszereda. Ketyeg az óra.

 

 

Hirdetés