Megelőzhető lett volna a kanyarójárvány

Ha nem csökkent volna drámai módon az oltottsági arány már 2015-re.
Hirdetés
Megelőzhető lett volna a kanyaró- és rózsahimlőjárvány, ha nem csökken a beoltottsági ráta – derül ki a védőoltások európai hete kapcsán közzétett jelentésből. Az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közlemény leszögezi, hogy 
az Egészségügyi Világszervezet már korábban jelezte a kanyaró és rózsahimlő elleni beoltottság egyes európai régiókban tapasztalt hiányosságait, és jelenleg ezt tartja az egyik legsúlyosabb közegészségügyi kihívásnak. 
„Ezekben a térségekben a beoltottsági ráta csökkenése járványokhoz vezetett, amelyeket a szakértők szerint meg lehetett volna előzni” – olvasható a tájékoztatásban.
 
Az Egészségügyi Világszervezet felhívja a figyelmet, hogy az 5 évesnél kisebb gyermekeknél halálos kimenetelűek is lehetnek azok a szövődmények, amelyek az oltással megelőzhető betegségek esetén léphetnek fel. Ugyanezen közlemény szerint a kanyaró a gyermekek elhalálozásának egyik fő oka: 2015-ben világszinten 134 200 esetben volt kiváltó oka a haláleseteknek.
 
2000 és 2015 között az oltásoknak köszönhetően 20,3 millió gyermeket védtek meg világszerte a kanyarótól és annak szövődményeitől,
 

Romániában viszont 2009-ben 90%-ra, majd 2015-ben drámaian csökkent a beoltottsági ráta:

az immunizáltsági arány 85,8%-os lett a RRO 1 és 67%-os a RRO 2 vakcinával – tájékoztat a közlemény.
 
Az Oltás Európai Hetét 2005-ben kezdeményezték annak érdekében, hogy népszerűsítsék azon betegségek megelőzésére tett erőfeszítéseket, amelyeknek elejét lehet venni a vakcinák segítségével. Idén április 24-30. között zajlanak a figyelemfelkeltő rendezvények.
 
Mindenesetre az egészségügyi minisztert már biztosították arról, hogy jövő héten megérkeznek a kanyaró elleni oltások az országba. 
„Jelen pillanatban a közegészségügyi igazgatóságoknál vannak a hat és négy komponensű oltások. Ami a kanyaró elleni oltásokat illeti, biztosítottak róla, hogy jövő héten megérkeznek az országba”
– nyilatkozta a szaktárca vezetője annak a találkozónak a végén, amelyet a Victoria-palotában tartott a miniszterelnök a román gyógyszergyártók képviselőivel. 
 
Az egészségügyi miniszter szerint a találkozó célja az volt, hogy megoldásokat keressenek az oltások beszerzési és szétosztási folyamatának a hatékonyabbá tételére. Elmondta, hogy a minisztérium elindította a gyógyszerek párhuzamos exportjának felfüggesztésére vonatkozó folyamatot, és az Európai Bizottságot is tájékoztatják. 
 
„Értesítettük a gyógyszerforgalmazókat az Országos Gyógyszerügynökségen keresztül, és raktárban marad az összes oltóanyag” – nyilatkozta a tárcavezető. 

Hirdetés