Két hegymászó csodagyerek vesztette életét a Retyezátban

Tapasztalt, rekordokat döntögető alpinistáknak számítottak. Ötven fős csoportjuk azonban figyelmen kívül hagyta a lavinaveszélyt.
Hirdetés

Vasárnap hozzák le a szombati lavina két áldozatának holttestét a hegyimentők és csendőrök – közölte a Hunyad megyei kommunikációs és tájékoztatási központ (CJCIP). Ovidiu Bodean, a Hunyad megyei Salvamont vezetője szerint mindkét kiskorú kiemelkedő hegymászó volt: egyikük a 14 éves Dor Geta Popescu, a másik a 13 éves Gulácsi Erik.

A csendőrség és a hegyimentő-szolgálat arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy szombat este az időjárási viszonyok nem tették lehetővé a testek elszállítását a lavina színhelyéről. A két fiatal hegymászó holttestét vasárnap reggel viszik le a völgybe. A lavinában megsérült másik három hegymászó között van Dor Geta Popescu apja is, ő kórházi kezelésre szorul.

A többi turista szerencsésen leért szombat este a Genţiana menedékházba. A lavina a Bucura-nyereg és a Peleaga-csúcs között indult el. Korábban a Salvamont hegyimentő-szolgálat munkatársai és a hegyicsendőrök több ízben felhívták a figyelmet, hogy a Parângban és a Retyezátban magas fokú lavinaveszély van, és kérték a kirándulókat, hogy ne induljanak el túrázni, hanem maradjanak a menedékházak közelében.

A két áldozat egy többségében kiskorúakból álló 51 tagú csoporttal voltak, mely a lavina elindulásakor a Genţiana menedékház felől tartottak a 2.509 méter magas Peleaga csúcs irányába. 14:40-kor hívta egy férfi az 112-es segélyhívó számot, jelezve, hogy lavina sodort el öt embert, és ketten közülük – két gyerek – életét vesztette a hó alatt. A csoport egy nyári kirándulóösvényen próbálta megközelíteni a Pelega csúcsot.

A rendőrség in rem (gyanúsított nélküli) bűnvádi eljárást indít gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával, kihallgatják a kirándulócsoport minden tagját.

Hirdetés

A két kamasz profi hegymászó volt, Dor Geta Popescu 13 évesen bekerült a rekordok könyvébe is miután 2016 májusában a korosztályában elsőként hódított meg egy alaszkai és egy mexikói csúcsot. Gulácsi Erik nyolc éves korában kezdte a hegymászást, sorra hódította meg Románia legmagasabb csúcsait. Tavaly ő is európai rekordot állított fel az Elbrus megmászásával.

A címlapfotón Gulácsi Erik látható az Elbruson (Fotó: Facebook/ Clubul Montan Altitudine)

Hirdetés