Kortárs táncbemutatóra készül a Kolozsvári Magyar Opera balettkara

A test ébredését és a nagyvárosi lét okozta emberi szenvedést két táncelőadás keretében, Rachmaninov, Prokofiev és Bartók zenéjére viszik színre.
Hirdetés

Április 27-én 18.30-tól Jakab Melinda rendezésében először láthatja a kolozsvári közönség A test ébredése című, Sergei Rachmaninov és Sergei Prokofiev zenéjére épülő egyrészes koreográfiát. Az est második felében Bartók Béla A csodálatos mandarin című műve kerül kortárs táncmozgással a színpadra külföldön is elismert fiatal táncművészek előadásában.

Jakab Melinda, koreográfus-rendező elmondta: a táncművészeket a test és a lélek összekapcsolódása izgatja a leginkább a táncban, arra törekszenek, teret engedjenek a nézőknek arra, hogy a test szellemét megértsék. „Az előadás ezt a kapcsolatot szándékszik elmélyíteni mind a táncosokban, mind a közönségben is” – fogalmazott.

A test ébredésében a rendező víziója a világmindenség alakulásával kezdődik: a főszereplő az evolúciót megjelenítve  érzések és mozgás által fejlődik madárrá, főemlőssé, emberré, majd egy olyan teremtménnyé amely a technológia rabjává válik, egy kiborgok által vezetett érzéketlen világban.

Az egyrészes előadás női főszereplője, Viorica Bogoi kihívásként éli meg ezt az előadást, melyet úgy jellemzett, mint egy utazást a tánc világában.

„Az előadás koreográfiája, a koncepció mentén követi az evolúciót, amelyben a test rendkívül hajlékony, harmonikus mozgásoktól eljut a szigorú, robotszerű mozgásokig” – nyilatkozta Bogoi.

Vlad Sebastian főszereplő is hasonló lelkesedéssel beszélt a darabról. „A Jakab Melinda által rendezett koreográfiákban,  a szerepnek megfelelő határok között , alkalmam és lehetőségem van mindent beleadni és szabadon kifejezni magam. Ez lesz eddigi karrierem legizgalmasabb és remélem, legsikeresebb előadása, amelyet nagy lelkesedéssel várok. Az élmény nem fejezhető ki szavakban.” – nyilatkozta.

Az est során felcsendülő művek zeneszerzői kortársak. Mindhárman a 19. század végén születtek és átélték a két világháború borzalmait. Rachmaninov és Bartók életük végét emigrációba kényszerülve élték le Amerikában, Prokofiev pedig a szovjet diktatúra „foglya” volt.

Hirdetés

Felcsendülnek majd részletek Rachmaninov egyik legismertebb szerzeményéből II. zongoraversenyből, továbbá a Holtak szigete című szimfonikus költeményből, a Harc a jégen című rendkívül szuggesztív darabból, valamint a Szimfonikus táncok-ból.

A csodálatos mandarin kapcsán Jankó Zsolt karmester elmondta:

„a mű a 20. századi zene egyik legjelentősebb alkotása. Kellőképpen avantgárd, ugyanakkor mély zenei és társadalmi tartalommal bír.”

Cselekménye egy apacstanyán bontakozik ki, főhőse pedig egy fiatal lány, akit három apacs arra kényszerít, hogy csábítson fel férfiakat magához, akiket ők aztán kirabolnak. Bartók számára nem a nyersen realista történet volt fontos, hanem a benne rejlő humánum: a nagyvárosi lét, a mindennapi élet által elnyomott emberi lélek szenvedése s e szenvedés megváltása, amely csak a szerelemben lehetséges. A misztikum, a sci-fi és a történet váratlan végkimenetele, mind értékes elemei az előadásnak.

Látványban is lenyűgözőnek ígérkezik a két kortárs koreográfiát színre vivő bemutató, hiszen Ledenják Andrea és Jeremiás Bianca Imelda jelmeztervező, valamint Tenkei Tibor és Szántó Szilárd díszlettervező olyan színpadképet állított össze és valósított meg, amely az anyagok, smink, eszközök használatában valóban egyedivé és különlegessé teszi az előadást.

A test ébredése – bemutató

  • Részletek S. Rachmaninov, S. Prokofiev műveiből
  • Vezényel: Jankó Zsolt
  • Szereposztás: Viorica Bogoi, Vlad Moldovan, Popa Adrian (KID A) m.v., Popa Octavian m.v., Ionuța Simina Oprean, Delia Göllner, Ioana Tőkés, Kálmán Róbert Attila, Matei Holeleu m.v., Andreea Popa, Florin Ianc, Rîpă Alin, Oana Siminic m.v.
  • Közreműködik a KMO balett-, zene- és énekkara
  • Zongoránál: Nagy Gergő. Díszlet: Tenkei Tibor. Jelmez: Ledenják Andrea. A jelmeztervező munkatársa: Tankó Bernadett. Ügyelő: Venczel Péter
  • A koreográfus munkatársa: Rareș Arcadie Cîmpean
  • Rendező-koreográfus: Jakab Melinda

Bartók Béla – A csodálatos mandarin

  • Vezényel: Jankó Zsolt
  • Szereposztás:
  • A lány: Viorica Bogoi, Mandarin: Vlad Moldovan, Csavargók: Popa Octavian m.v., Rîpă Alin, Kálmán Róbert Attila,
  • Az öregúr: Rareș Arcadie Cîmpean, A diák: Matei Holeleu m.v.
  • Közreműködik a KMO ének-, zene- és balettkara
  • Díszlet: Szántó Szilárd
  • Jelmez: Bianca Imelda Jeremiás
  • Ügyelő: Venczel Péter
  • A rendező munkatársa: Rusu P. Gabriela
  • Rendező-koreográfus: Jakab Melinda

 

Hirdetés