Ne lepődjön meg, ha megszólalnak a katasztrófavédelmi szirénák

Ezen a héten ugyanis országszerte gyakorlatoznak a katasztrófavédelem szakemberei.
Hirdetés

Hétfőtől péntekig országos szintű katasztrófariasztási gyakorlatot tart az országos katasztrófavédelem. A polgári védelmi gyakorlat során a vészhelyzet esetén használatos szirénák, hangszórók és figyelmeztető berendezések üzemképességét mérik fel a hatóságok.

A PROCIV 2017 elnevezésű akció során a riasztási gyakorlatok kedden kezdődnek. Délelőtt 10 és délután 3 óra között az országban megszólal a katasztrófariadó, amely öt, egyenként 16 másodperces szirénahangból áll. A lakosságot figyelmeztető hangszórókat is kipróbálják a hatóságok.

A rendszer próbája alatt a lakosságnak sem a közlemények, sem a szirénajelzések hallatán nincs teendője. A katasztrófavédelem mindenkit arra kér, hogy ne pánikoljanak, maradjanak nyugodtan helyükön. A hangüzeneteket a Gyakorlat szóval különböztetik meg a valós riasztásoktól eltérően. A gyakorlat célja a hatóság mozgósítására, illetve a lakosság figyelmeztetésére irányuló riasztóberendezések tesztelése.

A katasztrófariadó öt, egyenként 16 másodperces szirénahangból áll.
Kedden főleg délen szólnak a szirénák, Brăila, Călărași, Galac, Konstanca, Ialomița, Tulcea és Vrancea megyében. Szerdán Bukarestben, Argeș, Bákó, Botoșani, Brassó, Ilfov, Neamț, Prahova, Suceava, Vaslui, Buzău, Dâmbovița, Giurgiu és Iași megyében bőgnek fel, Erdély nagy részében pedig, Fehér, Hargita, Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Kovászna, Máramaros, Maros, Szatmár, Szilágy és Szeben megyében csütörtökön. Pénteken, a gyakorlat utolsó napján Arad, Krassó-Szörény, Dolj, Gorj, Hunyad, Mehedinți, Olt, Teleorman, Temes és Vâlcea megyében szólalnak meg a szirénák és hangszórók.

Az értesítés, a figyelmeztetés, az elő-figyelmeztetés és a riasztás célja a polgárok és az anyagi javak biztonságba helyezése és a katasztrófák hatásának minimalizálása. Leggyakrabban áradások esetén figyelmeztetik a lakosságot a szirénák segítségével. A hangüzeneteket és szirénákat technológiai balesetek során, gátak átszakadásakor használják általában, de fegyveres támadások esetében is alkalmazandó a rendszer.

Országszerte 7700 katasztrófariasztáshoz használható polgári védelmi eszköz van, amelyeket központilag vagy helyi szinten hoznak működésbe.

Hirdetés

Raed Arafat, az országos katasztrófavédelem vezetője elmagyarázta, hogy a gyakorlat egyik célja, a polgárok hozzászoktatása a riasztás során használt hangokhoz.

„Ez egy olyan gyakorlat, amely során leteszteljük a szirénákat, hozzászoktatjuk a lakosságot és megpróbáljuk felkészíteni őket, hogy mit jelenti ha egy fajta hangot ad ki a riasztó és mit jelent ha más hangot ad ki. Hasonló gyakorlatokat más országokban is végeztek. Nemrégiben Németországban is tesztelték a rendszert” – magyarázta Raed Arafat csütörtökön, majd hozzátette, hogy nagyon rég nem volt egy ilyen jellegű gyakorlat az országban, és ezáltal megfigyelhetik, hogy mennyire hallatszik a szirénák hangja.

Hirdetés