Legalább májusig kell várni a roncsjegyekre

Sokat szennyező járművet tilos vásárolni a roncsért kapott értékjeggyel, az elektromos autókat viszont csinos összeggel tolja meg az állam.
Hirdetés
Május 10-e körül indulhat a roncsautó- és a roncsautó plusz program – nyilatkozta hétfőn Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter. A tárcavezető az Antena 3 televízió műsorában elmondta, a roncsautóprogram pályázati útmutatója jelenleg közvitán van, ami április 24-én zárul le, ezt követően pedig aláírja a program beindításáról szóló miniszteri rendeletet.
 
„Egyszerre fogjuk meghirdetni a roncsautó-, valamint a roncsautó plusz programot, valamikor május 10-e körül” – fogalmazott Gavrilescu.
 
A miniszter megerősítette, hogy 2017-ben 180 millió lejt szán a tárca a Környezetvédelmi Alapból finanszírozott roncsautóprogramra, és akárcsak az elmúlt évben, idén is 6500 lejes értékjegy jár a lecserélt használt autókért.
 
A közvitára bocsátott pályázati kiírás újdonsága, hogy 2017-ben legtöbb 130 g/km-es, 2018-ban legtöbb 120 g/km-es, 2019-ben pedig legtöbb 110 g/km-es széndioxid-kibocsátású autót lehet vásárolni az értékjegy felhasználásával. A program emellett 1500 lejes plusz támogatást nyújt azoknak a pályázóknak, akik hibrid járműre cserélik le gépkocsijukat. 
 
A roncsautó plusz programban azok, akik elektromos autót kívánnak vásárolni, 45 000 lejes támogatásban részesülhetnek. Az olyan hibrid meghajtású járművek beszerzését, amleyek kilométerenként 50 g-nál kevesebb széndioxidot bocsátanak ki, 20 000 lejjel támogatják.
 

Hirdetés