Felgyújtották Hans Hedrich házának kerítését

Néhány hónappal azután, hogy a környezetvédő aktivista autóját is lángra lobbantották.
Hirdetés

Felgyújtották keddre virradóra Hans Hedrich jogvédőként is ismert környezetvédelmi aktivista segesvári házának kerítését.

Erről Hedrich Facebook-oldalán maga tájékoztatta a nyilvánosságot, közölve: a tűzoltóknak sikerült eloltaniuk a tüzet, ezt követően pedig bűnügyi helyszínelés kezdődött.

A szándékos gyújtogatás egyértelmű, mivel ugyanazt a módszert alkalmazták, mint két hónapja, amikor az aktivista autóját gyújtották fel: gyúlékony anyaggal átitatott rongydarabokat aggattak a kerítésre, többek között a földgáz-vezetékre is, minden bizonnyal azzal a szándékkal, hogy robbanást idézzenek elő.

Januárban Hedrich segesvári lakása előtt parkoló autóját gyújtották fel. Akkor a famaffiát tette felelőssé, amely ellen évek óta küzd, illetve egy szomszédos családot, nem zárva ki, hogy a szomszédok a famaffia megbízásából cselekedtek.

Hans Hedrich 2013-ban jelentést írt a famaffiáról, sepsiszentgyörgyi civilekkel közösen próbálta megakadályozni a Holzindustrie Schweighofer rétyi üzemének beindítását, amely a civilek szerint többet árt a környék természeti és gazdasági ökoszisztémájának, mint amennyi anyagi hasznot forgat vissza a helyi közösség életébe. Meggyőződésük, hogy a rétyi üzem jogtalanul szerezte meg a beindulásához szükséges engedélyeket, amelyeket a Neuer Weg Egyesület bírósági úton igyekszik megsemmisíttetni.

Hirdetés

Hedrich emellett a román sovinizmus elleni fellépéseiről is ismert, néhány hete panaszokat nyújtott be az egyesület nevében több intézménynél Ionuţ Ţene, a kolozsvári városháza oktatási, kulturális, egyházi és sportügyekkel foglalkozó szakosztályának felügyelője, valamint Emil Boc polgármester ellen.

A panaszok kiindulópontja az, ahogy az ultranacionalista napocanews.ro portál – amelynek Ţene alapító kiadója és vezető publicistája – egyértelműen gyűlöletkeltő és magyarellenes szándékkal tájékoztatott a 2016-os Kolozsvári Magyar Napok Beatrice-koncertjéről.

Hirdetés