Románia első szecessziós múzeumára nyert támogatást Nagyvárad

A Darvas-La Roche ház már most is látogatható, de restaurálásával új lehetőségek nyílnak meg előtte.
Hirdetés

Kulturális központtá és Románia első szecessziós múzeumává alakítják át a Darvas-La Roche házat. A műemlék épületet 10,5 millió lejes európai uniós támogatásból újítják fel.

Nagyvárad polgármesteri hivatala hétfőn küldött közleménye szerint a 2016 augusztusában leadott pályázatot a legnagyobb pontszámmal (81,5 pont) fogadták el az észak-nyugati régióban.

A befektetés teljes összege 10.547.935 lej, ebből 9.787.328,75 lej vissza nem térítendő európai támogatás, a megyeszékhely önrésze 760.606,25 lej.

A Darvas-La Roche ház földszinti és emeleti részét is restaurálni kell. A felső szintet minimálisán át kell alakítaniuk a múzeumi funkciók betöltésére, hogy ideiglenes és állandó kiállításoknak is helyt adhasson.

A tervek szerint az alagsor különböző alkotóműhelyeknek adna otthont, de helyet kapna egy kísérleti színház, vetítőterem, kiállító- és táncterem is.

A Darvas La Roche ház belseje

Festett üvegablakok a Darvas-La Roche házban | Fotó: Oradea.ro

Hirdetés

A projekt értelmében a szecessziós épületet, amely részét képezi az Art Nouveau European Route nemzetközi hálózatnak, kívül-belül teljesen felújítanák. Ugyanakkor népszerűsítési kampányt szerveznek és létrehoznak egy kulturális központot a társadalmi élet, az idegenforgalom és a kulturális tapasztalatcserék fellendítésének érdekében.

A Darvas-ház a Iosif Vulcan utca (egykori Rimanóczy) 11. szám alatt áll és méltán tekinthető a legeredetibb szecessziós stílusú nagyváradi magánháznak, egy európai színvonalú századfordulós épületnek – írja az Agerpres

Hirdetés