Már az európai autonomistáknak is van Erdély-zászlójuk

Szilágyi Zsolt vitt egyet az Európai Szabad Szövetség lengyelországi küldöttgyűlésére.
Hirdetés

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke Erdély-zászlót adott át François Alfonsinak, az Európai Szabad Szövetség (EFA) elnökének a lengyelországi Katowicéban tartott pénteki EFA-küldöttgyűlés alkalmával – tudósít az EMNP közleménye.

Az Európa-szerte az autonómiáért küzdő pártokat tömörítő szervezet legnagyobb éves gyűlésén jelen volt Szilágyi mellett Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke is.

A közgyűlésen több mint 200 delegált vett részt, melyek a 41 EFA-tagpárt képviseletében voltak jelen. A tanácskozáson olyan témákról esett szó, mint a katalóniai és skóciai függetlenedési törekvések, a Brexit utáni politikai helyzet, a menekültválság vagy az energiapolitika.

Szilágyi Zsolt felszólalásában kitért az erdélyi magyar kisebbséget ért sorozatos jogsérelmekre, s felhívta a megjelentek figyelmét a nemrégiben elkészült Transylvanian Monitor legfrissebb kiadására, mely a 2014-2016-os időszakban történt magyarellenes eseményeket gyűjti össze – áll a közleményben.

Szilágyi megemlítette a március 15-i kolozsvári zászlóbotrányt is, és elmondta: nem csak a nyelvi jogi és oktatásügyi kérdésekben éri súlyos diszkrimináció az erdélyi magyarságot, de szabad szimbólumhasználatában is korlátozzák. Ezért egy Erdély-zászlót ajándékozott François Alfonsinak, az EFA elnökének.
 

Hirdetés