Opera helyett börtönbe menne a bukaresti intézményvezető

Răzvan Ioan Dincă többrendbeli hivatali visszaélés miatt kapott hat évet, alapfokon. Az ügyben a román közrádió magyar nemzetiségű volt elnök-vezérigazgatója is vádlott volt.
Hirdetés

Első fokon hat év börtönbüntetésre ítélték a bukaresti operaház és operettszínház volt igazgatóját, Răzvan Ioan Dincát, akit többrendbeli hivatali visszaélés elkövetése miatt talált vétkesnek a bukaresti I. kerületi bíróság.

Az ítéletről csütörtökön számolt be a Hotnews.ro hírportál. A bíróság honlapján olvasható ítélet szerint Dincát négyrendbeli hivatali visszaélés elkövetése miatt ítélték el, és halmazati büntetésként szabtak ki ellene hat év szabadságvesztést. A vádlott fellebbezést nyújthat be az illetékes magasabb rangú bíróságon.

Dincă 2006-tól állt a bukaresti operettszínház élén, majd 2012-ben kinevezték a bukaresti operaház igazgatójává. 2013 őszétől a két intézményt összevonták, így 2015-ig, amikor elindult ellene a büntetőjogi eljárás és felfüggesztették tisztségéből, mindkét intézményt vezette.

Abban találták vétkesnek, hogy több törvénytelen kifizetést hagyott jóvá 2008 és 2011 között az operettszínháznál, valamint nem hajtott be egy bérleti szerződésből származó bevételt az intézmény kárára. Később az opera igazgatójaként is több törvénybe ütköző szerződést kötött az operának különböző szolgáltatásokat végző cégekkel.

Az ügyben Demeter András színművész is vádlott volt, aki korábban a román közszolgálati rádió elnök-vezérigazgatói tisztségét töltötte be. Demetert érdek-összefonódással vádolták amiatt, hogy vezérigazgatósága idején tanácsadói tisztségben alkalmazta a rádiónál Dincát. Az ügyészek azt kifogásolták, hogy ezt az időszakot megelőzően és utána is Demeter szerződéses viszonyban volt a bukaresti operettszínházzal, amelynek igazgatója Dincă volt. A bíróság felmentette a vád alól Demeter Andrást.

Hirdetés