Az RMDSZ ismét megfúrná a korrupcióellenes törvényeket

Cioloşék nem támogatták a korábbi próbálkozást, most ismét benyújtották, hátha... Ugyanazt a tervezetet.
Hirdetés

Enyhítené az RMDSZ a korrupcióellenes törvényi szabályozásokat és a parlament tagjainak jogállásáról szóló törvényt, mégpedig úgy, hogy a képviselők és szenátorok, a kormánytagok, a polgármesterek, alpolgármesterek, a megyei tanácsok elnökei, alelnökei, a prefektusok és alprefektusok esetében ne lehessen összeférhetetlenséget megállapítani, ha egyéni vállalkozóként folytatnak gazdasági tevékenységet.

Márton Árpád, Szabó Ödön és Csép Andrea RMDSZ-képviselők, valamint Fejér László Ödön és Tánczos Barna szenátorok hétfőn iktattak a képviselőházban egy törvénymódosítási kezdeményezést, amely enyhítené egyrészt a korrupció megelőzéséről szóló 2003/161-es törvény előírásait, másrészt a képviselők és szenátorok jogállását szabályozó 2006/96-os törvény szigorát.

Az RMDSZ-es törvényhozók mindkét jogszabályból törölnék azokat a rendelkezéseket, amelyek az átláthatóság és az érdekütközés megelőzése érdekében megtiltják, hogy a fentebb említett tisztségviselők többek között „magánszemély kereskedők” (comercianţi persoane fizice) legyenek, mivel – olvasható az indoklásban – ezt a minőséget az új Polgári törvénykönyv életbe lépése után, annak alkalmazása során egyéni vállalkozóként (PFA) értelmezik, ami állításuk szerint alkotmányellenes.

Az aláírók azt hozzák fel példaként, hogy a tisztségviselők számára engedélyezett, hogy oktassanak, tudományos kutatást végezzenek, vagy irodalmi és képvőművészeti alkotásokat hozzanak létre, ám a törvény tiltja, hogy ezt egyéni vállalkozóként tegyék. Ez pedig olyan helyzet, amit meg kell szüntetni – indokolják.

Mi ezzel a gond?

Az, hogy a vonatkozó rendelkezések eltörlése nyomán a képviselők, szenátorok és egyéb tisztségviselők nem csak művészi tevékenységet folytathatnak szabadon, hanem tulajdonképpen minden olyan gazdasági tevékenységet, ami egyéni vállalkozóként folytatható. Strómanok és közvetítők nélkül. Ami mérhetetlen korrupciós távlatokat nyithat meg.

Hirdetés

Az igazi cél pedig vélhetően az érdekütközéseket és összeférhetetlenségeket vizsgáló feddhetetlenségi ügynökég (ANI) megállítása. Az ANI ugyanis rengeteg polgármester és törvényhozó esetében állapított meg összeférhetetlenséget mandátuma és egyéni vállalkozói minősége között. Például Petre Roman nemrég elveszítette képviselői mandátumát, miután az ANI megállapította, hogy 2012-ben, amikor nyolc év szünet után visszatért a törvényhozásba, nem számolta fel azonnal egyéni vállalkozását.

Szóról-szóral megegyezik két tervezet – sem Cioloşék, sem az ANI nem támogatta

Az öt RMDSZ-es törvényhozó mostani kezdeményezése (és annak indoklása is) szóról szóra megegyezik egy korábbi, a képviselőházban 2015 decemberében benyújtott törvénymódosítási javaslattal. Akkor két PSD-képviselő és 14 RMDSZ-törvényhozó írta alá a kedeményezést, amely a nemrég kezdődött új törvényhozási ciklusba nem került át, tehát érvényét veszítette.

A Dacian Cioloş által vezetett kormány és az ANI nem támogatta a kezdeményezést, éppen amiatt, hogy a módosítás csökkentené a választottak tevékenységének átláthatóságát, és hogy az Európai Bizottság minden egyes Romániáról szóló jelentésében hangsúlyozza, mennyire fontos a korrupcióellenes szabályozások megtartása és alkalmazása.

Hirdetés