Az LMP is a román hatóságokat ostorozza a vásárhelyi iskolaügy miatt

Csak az autonómia biztosíthatja a székelyföldi magyarok nyugalmát.
Hirdetés

Az LMP szerint felháborítóak a román hatóságok magyarellenes lépései Marosvásárhelyen, a székelyföldi magyarok visszatérő „vegzálásának” megakadályozását csak az autonómia biztosíthatja.

Ungár Péter, a párt elnökségi tagja és Tőke Ervin, az Erdélyi Magyar Néppárt ifjúsági szervezetének elnöke közös, szombati közleményében ismertette: a Marosvásárhelyi Katolikus Gimnázium nem fogadhat beiratkozót az iskola „bizonytalan helyzete” miatt. Ez az álláspont azonban az LMP szerint rendkívül cinikus és elfogadhatatlan, mivel a bizonytalan helyzetet egymásnak ellentmondó döntéseikkel éppen a román hatóságok idézték elő.

Az LMP tiltakozását fejezte ki a magyar kisebbségi jogok gyakorlását korlátozó helyzet ellen, amely „homlokegyenest megy szembe” annak az Európai Uniónak az értékeivel, amelynek Románia is tagja.

Az LMP szerint a székelyföldi magyarok visszatérő vegzálásának, illetve kisebbségi jogaikban való korlátozásának megakadályozását csak az autonómia biztosíthatja. A zöldpárt nem adja fel küzdelmét ezért a célért.

A korrupcióellenes ügyészség tavaly novemberben indított eljárást Tamási Zsolt iskolaigazgató és Stefan Someşan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen arra hivatkozva, hogy az iskola nem rendelkezett az alapításhoz szükséges engedélyekkel, és a gyanúsítottak ennek ellenére hozzájárultak a Római Katolikus Gimnázium működéséhez.

Hirdetés