Újra „összehozza” Billt és Hobót a terjeszkedő KMN

A gyalui Várkert Fesztivált pedig a kolozsvári városnapok egyfajta „magyar kiegészítőjének” szánják a szervezők.
Hirdetés

Idén sem maradhatott el a meglepetésvendég a Kincses Kolozsvár Egyesület sajtótájékoztatójáról, amelyen először ismertették a Kolozsvári Magyar Napok és a gyalui Várkert Fesztivál várható programját. Mivel a címlapfotónkból bizonyára kiderült, hogy ki az az előadó, aki biztosan fellép a kolozsvári magyarság nyári seregszemléjén, lássuk, mire számíthatunk az idei Várkert Fesztiválon.

Először is arra, hogy idén nem ősszel, hanem május 27-28-án látogathatnak ki a gyalui várkastély impozáns parkjába a delektálódni és művelődni vágyók. Gergely Balázs elmondása szerint a fesztivált eredetileg a feketetói vásár afféle kísérőrendezvényének szánták, amelyen nem a vásárlás, hanem a kulturált szórakozás áll a középpontban. Mivel azonban októberben már elég szeles, esős, hűvös idő van, úgy döntöttek, hogy – mintegy másfél éves szünettel – inkább az év melegebb szakában rendezik meg: 2017-ben tehát remélhetőleg már csak a történelem szele lengi majd be a rendezvénysorozatot.

A Várkert Fesztivál koncertprogramja:

Május 27., szombat:
Evilági
Ripoff Raskolnikov
Hot Jazz Band
Parno Graszt

Május 28., vasárnap:
Héttorony Hangászok felvonulása
Folker együttes, Sepsiszentgyörgy
Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint
Csík zenekar

A gyalui rendezvénysorozat történetesen egybeesik a kolozsvári városnapokkal, amely, mint köztudott, nem szokott tobzódni kisebbségi vonatkozású eseményekben, úgyhogy a Várkert Fesztivál a városnapok egyfajta „magyar kiegészítő rendezvényeként” kíván működni. A szervezők igyekszenek megkönnyíteni a fesztiválozók dolgát, például állandó buszjáratokat indítanak a helyszínre.

A Várkert Fesztivál – bár lesznek muzikális programpontok – nem egy hangsúlyosan zenei jellegű rendezvény, középpontjában inkább a művelődés, a történelmi jelleg, a családok megszólítása áll. Jelen lesz például az Emese Park, ahol játszóházak, hagyományos viseletbemutató vagy élő régészeti ásatás várja az érdeklődőket, de lesznek bőven ifjúsági és gyerekprogramok – sőt a 14 év alatti gyermekek/kamaszok számára ingyenes lesz a belépés, a szintén ingyenesen részt vevő ballagó diákoknak pedig külön bulisátrat rendeznek be, hogy kicsit kiengedjék a gőzt. Ebből értelemszerűen következik, hogy a felnőtteknek viszont fizetős lesz, és megéri – a Biletmasteren vagy a Kolozsvári Magyar Opera jegypénztáránál – elővételben szert tenni a jegyre, mert úgy jóval olcsóbb lesz.

A Kincses Kolozsvár Egyesület partnere ebben többek közt a budapesti Hagyományok Háza, amelynek immár kolozsvári munkatársa is van, Vass Attila személyében.

Sánta Levente, Gergely Balázs és Vass Attila

A Kolozsvári Magyar Napoknak idén nem is annyira mottója van, mint inkább „virtuális védjegye” – mondta el Gergely Balázs –, és ez pedig a Transylvanicum kifejezés, amelyet nem kívánnak kisajátítani, de úgy érzik, a KMN-re talál ez a minősítés. „A Kolozsvári Magyar Napok egy csepp Erdélyből” – fogalmazott a főszervező. A sajtótájékoztatón levetítettek egy kisfilmet a tavalyi, évfordulós Magyar Napokról (lásd lentebb).

Az előző évekhez képest a legfontosabb változás az, hogy a Magyar Napok jelentősen bővíti „helyszínállományát”: a megszokott helyszínek – mint a Főtér, a Farkas utca vagy a Fogoly utca – mellett „elfoglalják” a Sétateret is, ahol nagyszínpad várja a nagyérdeműt, főként az ifjabb nemzedéket megszólító programokkal. A Farkas utca idén a folk-, illetve nóta- és operettjellegű produkcióké marad, a Fogoly utcai kisszínpadon – amellett, hogy a borutca is odaköltözik – népzene lesz.

A rendezvénysorozat kinőtte az eddigi kereteit, egyre zsúfoltabbá válni, ezért volt szükség a bővítésre – indokolja Szabó Lilla programigazgató. A Sétatéren a koncertek mellett gyerekprogramok, bor- és sörteraszok és lazítóövezet (magyarul chill zone) fogadja majd a fesztiválozókat; de idén is lesz színházi miniévad, irodalmi, képzőművészeti rendezvények, középkori falu a romkertben, városnéző séták (angol nyelven is) – aki programmal akar jelentkezni a KMN-re, az egyébként május 10-ig ezt megteheti.

Hirdetés

A KMN idén is a magyarfenesi Arkhai szoborparkban veszi kezdetét, augusztus 13-án, egy Európa Kiadó-koncerttel.

És akkor lássuk a medvét, azaz a koncertszekciót:

Sétatéri színpad:

Augusztus 15., kedd: Kolompos, Pál Utcai Fiúk, Kowalsky meg a Vega
Augusztus 16., szerda: Anna & the Barbies
Augusztus 17., csütörtök: Matiné, AG Weinberger
Augusztus 18., péntek: Katáng, Magashegyi Underground és a Loose Neckties kolozsvári színészzenekar közös fellépése
Augusztus 19., szombat: Old Boys
Augusztus 20., vasárnap: Ocho Macho

Főtéri színpad:

Augusztus 16., szerda: Szent István-napi néptánctalálkozó gálája, Ghymes
Augusztus 17., csütörtök: Szikora Robi és az R-GO
Augusztus 18., péntek: Bill és Hobo újra együtt
Augusztus 19., szombat: Charlie
Augusztus 20., vasárnap: Kálmán Imre: Csárdáskirálynő, a Budapesti Operettszínház előadásában

Kezd hagyománnyá válni, hogy a KMN-indító sajtótájékoztatón a szervezők egy meglepetésvendéggel kedveskednek a média képviselőinek – tavaly Kóbor János jelent meg a helyszínen, idén pedig Földes „Hobo” László.

Mint kiderült, a KMN egyik csúcspontja Hobo és Deák Bill Gyula közös koncertje lesz, ami azért villanyozhatja fel a magyar blues kedvelőit, mert ilyen nagyon régóta nem volt, gyakorlatilag amióta Bill kapitány évtizedekkel ezelőtt elhagyta a Hobo Blues Bandet. Olyan volt már többször is, hogy vendégként felléptek egymás koncertjein, de hogy egy minden tekintetben közös produkciót – amely három részre tagolódik: énekel Bill és Hobo külön-külön, illetve közösen is előadnak néhány dalt – állítsanak színpadra, ez újdonság.

„Én vagyok Deák Bill Gyula legnagyobb rajongója” – jelentette ki a láthatóan jó formában lévő Hobo, aki pályatársáról szóló anekdotákkal szórakoztatta a megjelenteket. A magyar blues 72 éves legendája mindenkit figyelmeztet, hogy „nem tudja komolyan venni magát”, és ezt nagyjából be is tartja, mégis elkomolyodik, amikor erdélyi élményeiről, például az unitárius templomokban vagy különböző iskolákban tartott József Attila-estjein az itteni közönség részéről feléje irányuló szeretethullámról beszél.

Amikor Magyarországról ide érkezik, mindig csupa ideg, mert az anyaországban már „erkölcsi értelemben annyira pocsék a helyzet, hogy a közönség elé kell menekülni” a túléléshez, Erdélyben viszont három nap alatt mindig „kifújja magából” a felgyülemlett feszültséget – árulja el az idei KMN meglepetésvendége.

Hirdetés