Borbély Lászlóval példálózott a DNA-főügyész Strasbourgban?

Laura Codruţa Kövesi szerint módosítani kell a miniszterek mentelmi jogáról szóló törvényt.
Hirdetés

A mentelmi jogra vonatkozó törvényi szabályozások módosítása, a közbeszerzések átláthatóságának növelése és a közbeszerzési eljárások megváltoztatása – ezek a lépések „feltétlenül” szükségesek a kormányzati szintű korrupció elleni harcban – szögezte e Strasbourgban Laura Codruţa Kövesi. A DNA főügyésze az Európa Tanács korrupcióellenes szerve, a GRECO konferenciáján beszélt a romániai korrupcióellenes harcról.

Kövesi példaként egy miniszter esetét említette, akit a gyanú szerint mintegy 45 ezer euróval vesztegettek meg, hogy beosztottjainak befolyásolásával elérje, hogy bizonyos cégek közbeszerzési szerződésekhez jussanak.

„A képviselőház elutasította a DNA arra vonatkozó kérését, hogy vonják meg az érintett mentelmi jogát. Az eljárás nem indulhatott el a miniszter ellen, viszont folytatódott két másik személy ügyében, akiket börtönbüntetésre ítéltek. A miniszter elleni eljárás lezárult, mivel nem vonták meg a mentelmi jogát. Nyilvánvaló, hogy ebben az esetben nem beszélhetünk a törvény előtti egyenlőségről” – mondta Kövesi.

A romaniacurata.ro portál igazságügyi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a DNA-főügyész Borbély László volt környezetvédelmi miniszterre utalt. Borbély ellen nem indulhatott bűnvádi eljárás, mivel a képviselőház két ízben is elutasította a főügyészség kérését.

Borbély Lászlót március elején tanácsosává nevezte ki Sorin Grindeanu miniszterelnök.

Az ügyben, amelyben Borbély ellen is bűnvádi eljárást indított volna a DNA, három személyt is elítéltek. Szepessy Szabolcsot, Borbély egykori személyi tanácsadóját, Ioan Ciocan avasfelsőfalui üzletembert és Molnár Antal Péter Maros megyei üzletembert egyenként két év és hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság befolyásvásárlás és befolyással való visszaélésben vállalt bűnrészesség miatt.

Borbélyt két rendbéli befolyással üzérkedés és vagyonnyilatkozata meghamisításával gyanúsította a DNA.

A DNA szerint Ioan Ciocan, egy avasfelsőfalui üzletember 2011 során Szepessy Szabolcs miniszteri tanácsos közvetítésével megvesztegette Borbély László környezetvédelmi és erdőgazdálkodási minisztert azzal, hogy Lescaci Com Kft nevű cége költségén mintegy 20 ezer euró értékben végzett lakásfelújítási munkálatokat az RMDSZ-es tárcavezetőnek. Ennek az volt a célja az ügyészek szerint, hogy Borbély befolyása révén közbeszerzési szerződésekhez jusson a miniszternek alárendelt Vízgazdálkodási Hivatalnál, és hogy prioritást élvezzen néhány, a hivatallal korábban leszerződött és folyamatban levő, vagy befejezett munkálat ellenértékének kifizetésénél.

Ioan Ciocan cége 2007-től összesen 48 munkálat elvégzésére között szerződést az állammal, ezek között szerepelnek tengerpart-megerősítések, valamint folyómeder-szabályozások is. A vizsgálatokat később Molnár Antal marosvásárhelyi üzletemberre, az Azimut Kft. tulajdonosára, és Szepessy Szabolcs miniszteri tanácsosra is kiterjesztették.

Borbély László ellen miniszteri mandátumának lejárta után is csak parlamenti jóváhagyással indítható bűnvádi eljárás a miniszteri felelősségről szóló 1999/115-ös törvény rendelkezései szerint.
Hirdetés

Az sajtóba kiszivárgott információk szerint

Borbély László nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában egy marosvásárhelyi ingatlan értékesítését,

amelyet 30 ezer euróért adott el Molnár Antalnak. A nyilatkozatában nem szerepel ugyanakkor a feleségével együtt vásárolt bukaresti tömbházlakása sem, melyet anyatársa, Vincze Mária nevére íratott.

Az ügyészek által kihallgatott Vincze Mária azt nyilatkozta: a lakást a Borbély-házaspár fizette ki, neki ugyanis nem állt rendelkezésére a szükséges 80 ezer euró. A gyanú szerint ugyanakkor Borbély közbenjárásának köszönhetően egy, a Molnár fiának a tulajdonában levő vállalkozás is több szerződést is kötött az Országos Vízgazdálkodási Hivatallal azt követően, hogy az RMDSZ-es politikus a környezetvédelmi minisztérium élére került.

Az ügyészségi vizsgálattal párhuzamosan az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) is vizsgálta Borbély László vagyonnyilatkozatát. Ebben nem volt feltüntetve a bukaresti lakás, de a vásárhelyi ingatlan értékesítéséből befolyó összeg sem – mindez pedig hamis vagyonnyilatkozat-tételt jelent.

Hirdetés