Vasgárdista propagandistát neveznek ki a kolozsvári városháza kulturális osztályának élére?

Ionuţ Ţene a Funar-korszak egyik maradványa, azóta is töretlenül szítja a gyűlölködést szélsőjobboldali portálján.
Hirdetés

A Főtér értesülései szerint Ionuţ Ţenét, a kolozsvári polgármesteri hivatal oktatási, kulturális, egyházi és sportügyekkel foglalkozó szakosztályának felügyelőjét tervezi kinevezni osztályvezetővé Emil Boc polgármester. Az osztályvezetői poszt a jelenlegi vezető, Ioan Filipaş nyugdíjba vonulása miatt üresedik meg.

A szakosztálynak nagy szerepe van a kolozsvári oktatás, kultúra, egyházi és sporttevékenység fenntartásában, ugyanis ez az osztály bonyolítja le (a városi tanács szakbizottsági döntései nyomán) azoknak a pályázatoknak az adminisztrációját, amely révén ezek a területek – kulturális rendezvények, fesztiválok (többek között a Kolozsvári Magyar Napok), sportesemények – finanszírozáshoz jutnak a helyi költségvetésből.

Ionuţ Ţene még az 1992-től tizenkét éven át Kolozsvár polgármestereként elhíresült Gheorghe Funar idejében került a kolozsvári városházára, egy ideig Funar kabinetfőnökeként dolgozott. Noha Funar 13 éve eltűnt a süllyesztőben, Ţene azóta is a polgármesteri hivatal alkalmazottja.

A Vâlcea megyei születésű, 45 éves, történész végzetségű Ţene 2008-ban hozta létre a nyíltan nacionalista, vasgárdista, ortodox fundamentalista eszméket terjesztő Napocanews.ro hírportált, amelynek jelenleg is vezető publicistája. Írásaiban rendszeresen támadja főleg a nemzeti és szexuális kisebbségeket, a nem ortodox vallási közösségeket, a „sorosista” civil szervezeteket, ellenzi a menekültek befogadását és nyíltan támogatja a szélsőjobboldali megnyilvánulásokat, főleg a neo-vasgárdista Új Jobboldalt. A trafic.ro adatai szerint a Napocanews-nek naponta 1500-2000 egyedi látogatója van.

Aláírásgyűjtés indult Ionuţ Ţene tevékenységének kivizsgáltatására
A de-clic.ro civil ügyekkel foglalkozó oldalon közben aláírásgyűjtő kampány indult annak érdekében, hogy a kolozsvári városháza és az intézmény fegyelmi bizottsága vizsgálja ki Ionuţ Ţene tevékenységét. A petíció elindítója, Szakáts István civil aktivista arra kéri a városházát, hogy a vizsgálat lezárultáig ne nevezze ki Ţenét semmiféle vezető tisztségbe, még ideiglenesen sem.
A petíció arra hivatkozik, hogy a köztisztviselők jogállását szabályozó 1999/188-as törvény előírásai szerint a tisztviselőknek tartózkodniuk kell minden olyan megnyilvánulástól, amely jogi vagy magánszemélyeket sérthet vagy csorbát ejthet a köztisztviselői testület tisztességén.
Cikkünk elkészültéig a petíciót 170 személy írta alá.

Hirdetés