Nem fogja elhinni, milyen jó hírt kaptunk a 3TG ásványokról

Na de hogy kerül a képbe Winkler Gyula?
Hirdetés

Nagy többséggel megszavazta csütörtökön az Európai Parlament azt a Winkler Gyula EP-képviselő által készített jelentést, amely a konfliktusos övezetekből származó ásványok behozatalát szabályozó rendelettervezethez készült.

Ennek célja, hogy felszámolja a kapcsolatot a bányászat és ásványkereskedelem, valamint a fegyveres konfliktusok finanszírozása között. A rendelet az ón, tantál, volfrám és ezek ércei, valamint az arany – a szaknyelvben 3TG-nek (azaz the 3T’s and gold) is nevezett ásványok behozatalára, kereskedelmére vonatkozik.

Winkler Gyula jelentéstevő rámutatott, hogy az új rendeletnek megfelelően a 3TG ásványok importőreinek kötelezően ellenőrizniük kell a behozott áru származását, a cél az, hogy a beszerzési láncból kikerüljenek az illegálisan kitermelt ásványok és ne lehessen a 3TG kereskedelemből fegyveres csoportokat, emberi jogokat sértő tevékenységeket finanszírozni.

„A válságövezetekben, fegyveres konfliktusok között élő közösségek, emberek érdekeit kell néznünk, úgy véljük, az új európai szabályozásnak jó hatása lesz ezekre a térségekre” – fogalmazott az EP-képviselő.

További érdekes részletek az RMDSZ honlapján.

Hirdetés