Gépjárműforgalommal hekkelték meg a nyergestetői megemlékezést

Mivel a szervezők kérése ellenére a hatóságok nem zárták le az emlékhely mellett elhaladó út forgalmát, Borboly Csaba, a Hargita megyei közgyűlés elnöke panaszt tesz.
Hirdetés

A rendőrségen tesz panaszt Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke, mivel az előző évektől eltérően idén nem volt zavartalan a nyergestetői megemlékezés március 15-én. A rövid, másfél órás ünnepség alatt átengedték a forgalmat, megzavarva ezzel a megemlékezést.

„Elfogadhatatlan, hogy míg előző években tiszteletben tartották az ünnepséget és leállították a forgalmat, addig idén ezt nem biztosították” – fejtette ki Borboly Csaba. Mint azt a prefektustól megtudta, hasonlóan az előző évekhez idén is félsávos útlezárást kértek a szervezők.

Mostanáig tiszteletben tartották az ünnepség programját, és eltérően a szerdai esettől, az ünnepi beszédek és műsorok közben nem engedték át a kamionokat. Borboly Csaba szerint ugyanolyan kérést nyújtottak be a szervezők idén is, mint húsz évvel ezelőtt, idén viszont valamiért nem a tavalyi gyakorlatot folytatták a rendőrség munkatársai, akiknek „felettese”, Sorin Grindeanu miniszterelnök üdvözölte az ünneplő magyarokat és tiszteletét fejezte ki történelmük, kulturális és szellemi hagyatékuk iránt.

Borboly Csaba ugyanakkor közös megoldás kidolgozását kezdeményezi a rendőrséggel, az országos útügyi hatósággal, a helyi tanácsokkal és a megyei tanáccsal együtt, hogy az évente két alkalommal megszervezendő nagyobb ünnepségek alkalmával hasonló eset ne fordulhasson elő és 1-1 órára korlátozzák a forgalmat.
 

Hirdetés