Annyi az országos felmérőknek a romániai elemi oktatásban?

Az oktatási miniszter legalábbis ezt állítja.
Hirdetés

Pavel Năstase oktatási miniszter pénteken kijelentette: „már holnaptól” elkezdi a tankönyvek teljes és rendszeres felülvizsgálatát. Mint mondta, új tankönyvek vannak az I–IV. osztályok számára, de vajon megvizsgálta-e valaki, hogy ezek a könyvek megfelelőek-e? Na, majd ő megteszi. 

Az idén készülnek az V. osztályoknak szóló tankönyvek. Na kérem, hát ezeket is át kell nézni alaposan, hogy megfeleljenek az európai kompetenciáknak. És egyáltalán, az összes tankönyvet felül kell vizsgálni, elsőtől a tizenkettedik osztályig, ami bizony nem lesz kis munka. De ő majd megcsinálja. Holnaptól, mint mondta.

A másik , sokak számára örvendetes hír (már amennyiben valóra is válik, ugye), hogy a miniszter elmondta: gondolkodik azon, hogy kiiktatja az országos felmérőket. Legalábbis az elemi osztályok esetében. Năstase véleménye szerint a gimnáziumi életkorig a gyerekeknek nincs szükségük ilyesmire. Ebben a korban fejlődik ki a gondolkodási készség. Csak utána érdemes teszteknek, felmérőknek alávetni az ifjú agyvelőket. Addig ezek a felmérések csak megijesztik a gyermekeket. Nos, kíváncsian várjuk, mi valósul meg a tervekből.

Hirdetés