Áltudományos nézetek terjesztéséért büntetett az audiovizuális tanács

Az Antena 3 meghívott hobbiorvosa azt állította főműsoridőben, hogy a vakcinák miatt gyerekek halnak meg, a mammográfia pedig veszélyes. 25 ezer lejébe kerül a hírcsatornának.
Hirdetés

Miközben az országban tomboló kanyarójárvány miatt másfél év alatt közel húsz gyermek halt meg, és ezt a szakemberek az oltásellenességgel hozták összefüggésbe, az Antena 3 hírcsatorna olyan orvosi szakképesítéssel nem rendelkező személyt szerepeltet főműsoridőben, aki szerint a beoltott személyek terjesztik a betegséget.

A Sinteza Zilei nevű műsor két adásáról van szó – az egyik tavaly szeptemberi, a másik alig egy hónappal ezelőtti –, amelyek tartalmát kifogásolva az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) 25 ezer lejre büntette a hírcsatornát.

A CNA tagjai szerint elfogadhatatlan, hogy a meghívott, az oltásellenességéről és a hagyományos orvoslással szembemenő Olivia Steer úgy beszélt a témáról, hogy nincs orvosi szakképesítése, és meg nem nevezett kutatásokra hivatkozott. A nagy nézettséggel rendelkező műsor csak legitimálja a Facebookon nagyszámú követővel rendelkező, de megalapozatlan és káros nézeteket terjesztő bloggert.

Olivia Steer azt állította az ominózus műsorban, hogy a vakcinák miatt több gyerek meghalt Argeș megyében. Szerinte az oltások hatástalanok, sőt betegséget terjesztenek. A mellrákról úgy vélekedett, hogy az – egyébként a megelőzésben fontos – mammográfia csak árt a beteg nők állapotán, a rákos sejtek maguktól is meggyógyulnak.

A másik műsor, amiért büntettek, egy „tényfeltáró” riport volt, mely tendenciózusan, az audiovizuális törvények megszegésével beszélt egy volt hírszerzőről, állítólagos maffiavezérről.    

Hirdetés