Az IMF ismét Romániába jön

A gazdasági tárca közös munkacsoportot állít fel a nemzetközi pénzintézettel. Három témában fognak együttműködni.
Hirdetés

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a román gazdasági minisztérium közös munkacsoportjainak felállítását jelentette be csütörtökön a bukaresti gazdasági szaktárca, amely három témában működik együtt a nemzetközi intézettel.

A minisztérium közölte, hogy Mihai Tudose tárcavezető megbeszélést folytatatott az IMF küldöttségével. Romániának jelenleg nincs együttműködési megállapodása az IMF-el, a legutóbbi 2015 szeptemberében járt le.

A román fél a következő témákról egyeztet az IMF-el:

A magáncsőd intézményének bevezetéséről. A román parlament 2015 májusában szavazta meg a magáncsőd bevezetéséről szóló törvényt, de annak hatályba lépését már többször elhalasztották, mivel a törvény alkalmazásához szükséges intézményrendszert nem állították fel. A tervek szerint a jogszabály augusztustól lép hatályba, és lehetővé teszi a jóhiszemű eladósodott magánszemélyeknek, hogy csődbiztos felügyelete alatt átütemezzék adósságaikat.

A gazdasági minisztérium alárendeltségébe tartozó állami vállalatok irányításának hatékonnyá tételéről. A román kormány az IMF-el kötött korábbi megállapodásokban vállalta, hogy állami vállalatok élére a versenyszférából alkalmaz vezetőket. Ezt az átalakítását még végre kell hajtani a minisztériumhoz tartozó egyes társaságoknál.

Hirdetés

Egy gazdasági fejlesztési alap létrehozásáról. Az év elején hivatalba lépett román kormány tervei között szerepel egy norvég és francia mintára létesítendő gazdasági fejlesztési alap, amit egyebek mellett a román állami vállalatok nyereségéből származó osztalékokkal töltenének fel. A kormány becslése szerint a következő négy évben 10 milliárd euró kerülhet a román gazdaságba az alap által elvégzendő beruházások nyomán. Mihai Tudose szerint Románia fel akarja használni az IMF tapasztalatát a befektetési alap létrehozásában és működtetésében.

Romániának 2009 óta egy készenléti és két elővigyázatossági típusú hitelmegállapodása volt az IMF szervezésében, mindegyik két-két évre szólt.

 
 

Hirdetés