Csak harcoljunk a korrupció ellen, és Amerika szeretni fog

Hans Klemm bukaresti amerikai nagykövet félreérthetetlenül üzent a román politikai elitnek.
Hirdetés

A Románia által folytatott egyre hitelesebb korrupcióellenes harc erősíti az Amerikai Egyesült Államok és Románia közötti stratégiai partnerséget – jelentette ki kedden, egy, az üzleti életben használatos korrupcióellenes gyakorlatokról tartott tanácskozáson Hans Klemm, az USA bukaresti nagykövete.

„Nem győzöm hangsúlyozni a Románia által folytatott egyre hitelesebb korrupcióellenes harc szerepét a két ország közötti stratégiai partnerség megerősítésében. (…) Ezt a küzdelmet méltányolja az USA és méltányolják az Unió fővárosaiban is, és arra bátorítom a román hatóságokat, hogy határozottan folytassák ezt a harcot” – mondta az amerikai nagykövet.

Klemm szerint a korrupció kockázati tényező a beruházások esetében, visszafogja a gazdasági fejlődést, eltorzítja az árakat és befolyásolja az állami közbeszerzési folyamatot.

Az amerikai diplomata kifejtette: negyven évvel ezelőtt az Egyesült Államok kongresszusa elfogadta a határon túli korrupciós gyakorlatokra vonatkozó törvényt (Foreign Corrupt Practices Act), amely megtiltja az amerikai vállalatok képviselőinek, hogy pénzt adjanak vagy ajánljanak idegen közméltóságoknak azért, hogy befolyásolják ezek döntéseit.

„Ennek a törvénynek az előírásai egyféle megelőzésként működtek és jó útmutatóul szolgálhatnának a vállalatoknak, hogy miként marathatnak az etikai és jogszabályok keretein belül” – mondta a diplomata.

Hirdetés