DNA: Ghiţă sápot szedett a számítástechnikai cégektől

A pénz egy részéből pedig Victor Ponta államfői kampányát finanszírozta.
Hirdetés

Hajmeresztő dolgok derültek ki a többrendbeli korrupcióval gyanúsított, jelenleg szökésben levő volt szociáldemokrata párti (PSD) parlamenti képviselő és üzletember, Sebastian  Ghiţă viselt dolgairól.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) által összegyűjtött tanúvallomások szerint  Ghiţă szinte minden számítástechnikai cégtől sápot szedett.

Egy védett tanú azt mondta, hogy  Ghiţă 2007 és 2015 között az összes jelentős számítástechnikai cégtől tíz százalékos részesedést követelt annak fejében, hogy közbenjárjon az érdekükben a kormánynál. A tanú szerint aki nem fizetett  Ghiţának, az nem kapott állami megrendelést, vagy ha mégis, akkor addig késleltették a szerződés aláírását, illetve a cégnek járó összegek kifizetését, amíg bele nem mentek, hogy fizessenek neki.

A tanúvallomásban a megkörnyékezett minisztere között fölmerül Nicolae Bănicioiu és Eugen Nicolaescu egykori egészségügyi, Nagy Zsolt és Valerian Vreme volt távközlési miniszter, illetve Valeriu Tabără korábbi földművelésügyi tárcavezető neve is.

Hirdetés

A tanú szerint  Ghiţă azt mondta, 450 000 euróra van szüksége, hogy Ponta 2014-es államfő-választási kampányát finanszírozza.

Egyes források szerint a PSD 2012-es kampányára is fizetett be pénzt.
 

Hirdetés