Magyarországra is átterjedt Romániából a kanyarófertőzés

Egészségügyi dolgozók betegedtek meg, a makói kórházban zárlatot rendeltek el.
Hirdetés

A magyar–román határ mentén fekvő Makó kórházában zárlatot rendeltek el a fekvőbetegeket ellátó osztályain és sürgősségi részlegein – jelentette be a helyszínen szombaton az egészségügyi hatóság.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kórház tíz munkatársánál jelentkeztek kanyaró megbetegedésre utaló tünetek, közülük ötnél már laboratóriumi vizsgálatok is igazolták a fertőzést.

A zárlat miatt a makói intézményben új betegeket nem tudnak fogadni, de a már felvett páciensek ellátása garantált. A kórházban ápoltak nem fertőződtek meg. Az érintett egészségügyi dolgozók jól vannak, otthonukban lábadoznak, számukra a fertőzés továbbterjedését megakadályozó magatartási szabályokat írtak elő.

A magyar hatóságok a járványügyi szabályoknak megfelelően vizsgálják, honnan indult el a fertőzés.

Romániában 2016 eleje óta 16 személy halt meg kanyaróban, összesen 3109 kanyarós megbetegedést diagnosztizáltak, a legtöbb esetet a Bánságban észlelték. Krassó-Szörény megyében 726, Arad megyében 617, Temes megyében 568 esetet jegyeztek.

A fertőzésnek Erdélyben is van egy gócpontja: február végéig Maros megyében 311, Beszterce-Naszódban 129 esetben állapították meg a kórt.

Hirdetés

A kanyaró romániai terjedését két tényező okozta: az egyik az oltásellenesség elharapózása az lakosság körében, a másik az, hogy fennakadások voltak a védőoltások országos szétosztásában.

A magyar Országos Epidemiológiai Központ szerint a magyar gyerekek 98 százaléka be van oltva kanyaró ellen, ennek köszönhetően Magyarországon „népességszintű védettség” alakult ki a betegséggel szemben. Csakhogy az 1969 előtt születettek egyáltalán nem, a későbbi generációk is csak részlegesen védettek a kanyaró ellen, mivel 1990-ben lecserélték azt a vakcinát, amelyet addig használtak – mondta Almási István, a szekszárdi Balassa János Megyei Kórház infektológus főorvosa az M1 aktuális csatorna szombati híradójában.

A kanyaró súlyos, fertőző betegség, amelynek kezdetben influenzaszerű tünetei vannak: torokfájás, köhögés, magas láz. A már a lappangási idő utolsó fázisában, még a tipikus kiütések előtt fertőzhet a beteg.

Hirdetés