London gazdasági érvekkel akarja lebeszélni a skótokat a függetlenségről

Theresa May szerint a skót költségvetést már most is a brit államkassza óvja az összeomlástól.
Hirdetés

Theresa May brit miniszterelnök szerint minden gazdasági érv Skócia függetlenné válása ellen szól. May, aki a brit Konzervatív Párt skóciai tagozatának Glasgowban rendezett tavaszi kongresszusán szólalt fel pénteken, súlyos szavakkal bírálta a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) politikáját. Kijelentette: „a csőlátásban szenvedő nacionalizmus”, amely – főként a Brexit után – mindenáron és kizárólag a függetlenségre összpontosít, „leértékeli Skóciát”.

Mint kifejtette, a skót gazdaság a brit belső piacon négyszer akkora értékű kereskedelmet folytat, mint az Európai Unióval. A skót export számára az EU még csak nem is a második, hanem a harmadik legnagyobb piac az Egyesült Királyság és a világ más térségei után – hangsúlyozta Theresa May.

A brit miniszterelnök szerint az SNP mégis megszállottan törekszik az elszakadásra, annak ellenére is, hogy a függetlenné válással kiszakítaná Skóciát legnagyobb piacáról, mert az SNP szerint „a függetlenség a válasz minden kérdésre, minden körülmények közepette, a tényektől és a realitásoktól függetlenül”.

Hozzátette: a skót függetlenségnek nincs gazdasági megalapozottsága, a skót költségvetést a brit államkassza óvja például a nyersolajbevételek összeomlásszerű zuhanásának hatásaitól is. Ez egyenes utalás volt arra, hogy a skót kormány nem kis részben az északi-tengeri olajra építette fel a független Skócia finanszírozási tervét.

 

Hirdetés