Fegyvercsempészésért ítélték el a Nyíregyházán lövöldöző román orvost

Egyelőre nem adják ki Magyarországnak. A férfi ügyvédje a magyarországi „ellenséges közhangulatra” hivatkozott.
Hirdetés
Fegyvercsempészésért és tiltott fegyvertartásért ítélte első fokon három év, négy hónap börtönbüntetésre a kolozsvári bíróság a 2016. augusztus végi nyíregyházi lövöldözés gyanúsítottját – írta szombaton a Maszol.ro hírportál. 
 
A bíróságok portálján elérhető adatok szerint a február 17-én kimondott ítéletben a bíró három év szabadságvesztést rótt ki a fegyvercsempészés, valamint egy évet a fegyvertartásra vonatkozó szabályok megsértése miatt. A két büntetési tételt összevonta, és három év négy hónap letöltendő börtönbüntetést állapított meg. 
 
Emellett az elítéltet további egy évre eltiltotta a fegyverviseléstől. Az első fokú ítélet ellen a hivatalos kiközléstől számított tíz napig lehet fellebbezni. 
 
A Magyarországon dolgozó román orvos a gyanú szerint augusztus 31-én Nyíregyházán rálőtt egy házaspárra, az asszonyt megölte, a férjét pedig életveszélyesen megsebesítette. A Kolozsváron másnap elfogott D.S.-nél a román rendőrség egy revolvert talált, amelyre nem volt engedélye, ezért eljárás indult ellene. A gyilkosságot a román hatóságok előtt beismerte.
 
A férfi Magyarországnak történő kiadását szeptember 2-án jóváhagyta ugyan a kolozsvári ítélőtábla, de a gyanúsított a román legfelsőbb bíróságnál fellebbezett, amely részben helyt adott kifogásainak. A kiadatásával kapcsolatos jogerős ítélet szerint D.S. addig Romániában marad, amíg jogerős döntés születik a kolozsvári perében, és – ha letöltendő szabadságvesztésre ítélik – amíg büntetését letölti, vagy elrendelik feltételes szabadlábra helyezését.
 
A férfi ügyvédje arra hivatkozott, hogy Magyarország polgárai általában is ellenérzéseket táplálnak a románokkal szemben, a gyanúsított tettével kapcsolatban pedig „kifejezetten ellenséges” közhangulat alakult ki.

Hirdetés