Győzött a többnyelvűség a kolozsvári táblaügyben – németül nem, de magyarul ki kell írni a város nevét

Az ítélet még nem jogerős, de alapfokon megnyerték a pert.
Hirdetés

A Minority Rights Egyesületnek és a hozzá csatlakozó magánszemélyeknek adott igazat kedden a Kolozs Megyei Törvényszék abban a perben, amelyet a kolozsvári többnyelvű városnévtáblák ügyében indítottak a polgármesteri hivatal ellen – erősítette meg a Főtérnek Szőcs Izabella jogtanácsos, az egyesület jogi képviselője.

A táblabíróság honlapján közzétett ítélet szerint a bíróság részben helyt adott a felperesek kérésének és elrendelte, hogy a polgármesteri hivatal magyarul is (tehát németül nem!) feltüntesse Kolozsvár elnevezését a város bejáratainál álló hivatalos városnévtáblákon.

A döntés nem jogerős, az ítélet indoklásának közzétételétől számított tizenöt napon belül megfellebbezhető. A Főtér értesülései szerint a kolozsvári városháza fellebbezni fog az ügyben. Oana Buzatu, a polgármesteri hivatal szóvivője ezt a Mediafax hírügynökségnek is megerősítette.

A kolozsvári polgármesteri hivatalt azért perelte be a Minority Rights Egyesület, hogy a városháza nem alkalmaz egy 2002-ben elfogadott önkormányzati határozatot, amely előírja a többnyelvű városnévtáblák kihelyezését.

Az ügyben – amelyet tavaly szeptemberben küldött vissza a táblabíróság újratárgyalásra a törvényszéknek – a városháza egy kétes értékű „bizonyítékkal” próbálja alátámasztani, hogy Kolozsváron a magyar lakosság számaránya 20 százalék alatt volt a határozat elfogadása idején, így a közigazgatási törvény alapján nem kötelező kihelyezni a többnyelvű táblákat.

A polgármesteri hivatal 2001-re vonatkozó népességi adatokkal próbál érvelni, ám a megyei statisztikai hivatal szerint csak a népszámlálási adatok tekinthetők hivatalosnak, népszámlálás pedig 1992-ben, 2002-ben és 2011-ben volt. És mivel az önkormányzati határozat a 2002-es népszámlálás előtt született, a legutóbbi, tehát az 1992-es adatokat kellene figyelembe venni. Azok alapján pedig a kolozsvári magyarok számaránya meghaladta a 20 százalékot, tehát a városvezetés számára kötelező lenne a többnyelvű táblák kihelyezése.

Van igény a többnyelvűségre a Musai-Muszáj mozgalom szerint
Február 20-án a Musai-Muszáj mozgalom közvéleménykutatási célból közzétett a Facebook-oldalán egy online szavazást a kolozsvári többnyelvű helységnévtáblákról, amely négy óra alatt több, mint 1,3 millió emberhez jutott el, és félmillióan nézték meg.
A poszt ezalatt több, mint
150 000 reakciót,
38 000 lájkot,
5 200 megosztást gyűjtött be,
10 000 hozzászólást generált, és ezáltal a romániai internet egyik legdinamikusabban viralizálódó videójává vált.
A videóban arra a kérdésre lehetett emojikkal szavazni, hogy „Fontosnak találod, hogy a kolozsvári törvényszék holnap elrendelje a többnyelvű helységnévtáblák kihelyezését?”
A szavazatok megoszlása a következő volt:
Mellette: 35 200
Ellene: 1 680
A Musai-Muszáj mozgalom szerint Romániában, az Európai Unió egyik tagországában, Kolozsváron, egy kozmopolita, interkulturális városban, az anyanyelv nemzetközi napján, azon a napon, amelyen a kolozsvári Törvényszék dönteni fog, nem kérdőjelezhető meg a kolozsváriak többnyelvű helységnévtáblákhoz való joga.

Hirdetés