Elfogták a kolozsvári keresztet összefirkáló graffitiseket

Rongálás miatt indulhat eljárás ellenük, de az alkotások megmentése érdekében is mozgalom indult.
Hirdetés

Elfogta a helyi rendőrség azokat a kolozsvári fiatalokat, akik összegrafitizték a Fellegváron álló, a román nemzet hőseinek emléket állító keresztet.
Mint ismeretes, az elkövetők a híres brit graffitis, Banksy stílusában rács mögött ábrázoltak több román politikust – zömmel a Szociáldemokrata Párt (PSD) tagjait, de Victor Ciorbea ombudsmant és Traian Băsescu volt államfőt is megörökítették – a büntető törvénykönyv módosítása miatt közel két hete tartó tiltakozássorozat apropóján.

Marcel Bonţidean, a kolozsvári helyi rendőrség elmondta, a két fiatal elkövetőt szombaton késő este, fél tizenkettő körül érték tetten a helyszínen, amikor arra készültek, hogy újabb graffitiket fessenek az emlékműre.

A két fiatal ellen rongálás miatt indulhat büntetőeljárás, büntetésük három hónaptól két évig terjedő szabadságvesztés vagy bírság lehet.

Ugyanakkor a graffitik megmentése érdekében vasárnap internetes petíció indult útjára, amely szerint a  jelenlegi korrupcióellenes tüntetések, amelyek a legnagyobb szabású megmozdulások a romániai társadalomban az utóbbi évtizedekben, rendkívüli módon manifesztálódtak a közterületen, ám ennek elpusztítása küszöbön áll. Érvként megjegyzik: a berlini falra felfestett graffitik is rongálásnak minősültek, azonban mégis védettnek számítanak, mivel sorsfordító történelmi események vizuális megnyilvánulásai.
 

Hirdetés